Trenutno je na voljo okoli 900 prostovoljcev. Foto: Eugenija Carl
Trenutno je na voljo okoli 900 prostovoljcev. Foto: Eugenija Carl
Priprave na zimo v begunskem centru

Po besedah predsednice Rdečega križa Slovenije (RKS) Nataše Pirc Musar so s SMS-sporočili zbrali 70 tisoč evrov, dodatnih 280 tisoč švicarskih frankov je doniral krovni Rdeči križ v Ženevi, nekaj pa so dodali iz lastnega solidarnostnega sklada.

Na začetku prebežniške krize, ko še ni bil zagnan sistem blagovnih rezerv, so največ denarja porabili za hrano, opremo za otroke, higienske pripomočke za ženske, spalne vreče, odeje in oblačila za prostovoljce. "Nabavljamo tiste stvari, za katere na terenu opažamo, da jih primanjkuje in jih iz blagovnih rezerv ne dobimo," je pojasnila Pirc Musarjeva.

Za delo na terenu je trenutno na voljo okoli 900 prostovoljcev, ki delajo v izmenah. Aktivnih je tudi 91 ekip prve pomoči s po šestimi člani in okoli 150 ljudi, ki pomagajo pri združevanju družin. Dnevno je na terenu tako od 200 do 250 ljudi.

Glede na to, da prebežniški tok ne usiha, pri RKS-ju še vedno zbirajo tako materialno kot denarno pomoč. Materialne donacije, predvsem v obliki hrane in oblačil, sprejemajo na vseh območnih združenjih, finančna sredstva pa na posebnih transakcijskih računih, je sklenila Pirc Musarjeva.

Na mejni prehod Dobova dva vlaka s 1.960 tujci
Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova sta danes v spremstvu hrvaških policistov pripeljala dva vlaka s 1.960 tujci. Nekaj pred 8. uro je pripeljal vlak z 874 osebami in ob 15. uri vlak s 1086 osebami. V Dobovi pravkar pričakujemo naslednji vlak, na katerem naj bi bilo po napovedih hrvaških varnostnih organov 992 migrantov.

Trenutno je na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1.100 tujcev. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, bodo policisti upoštevajoč logistične in nastanitvene kapacitete, tujce z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v notranjosti države. Danes so policisti največ tujcev spremljali proti Jesenicam in Šentilju.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Priprave na zimo v begunskem centru