Rebalans je denar premetal predvsem med ministrstvi. Foto: MMC RTV SLO
Rebalans je denar premetal predvsem med ministrstvi. Foto: MMC RTV SLO
Rebalans
Nekatere proračunske postavke, ki se zvišujejo (foto: MMC RTV SLO).
Koalicija pretresa proračun


Bratuškova je zatrdila, da je bil proračun za leto 2013 pripravljen "popolnoma nerealno". "1,8 milijarde evrov je bilo razhajanja med tem, kar je realno, in tem, kar je bilo načrtovano v proračunu," je pojasnila predsednica vlade in dodala, da bodo do konca leta naredili vse, da bi izpolnila cilje, ki si jih je vlada zastavila v programu stabilnosti.

"S tem rebalansom niso predvideni nobeni dodatni ukrepi, ki ne bi bili predstavljeni v programu stabilnosti, je pa treba rebalans uskladiti z dejanskim stanjem," je še povedala Bratuškova in dodala, da po srečanju nihče ni popolnoma zadovoljen.

Predlog rebalansa proračuna predvideva zmanjšanje porabe za 25 milijonov evrov. Za toliko naj bi se torej zmanjšali odhodki, ki so v veljavnem proračunu predvideni v vrednosti 9,6 milijarde evrov. V samem predlogu gre večinoma za prerazporejanje sredstev med ministrstvi.
Iz SD-ja so pred sestankom opozorili na investicijski del rebalansa, nad čimer so nekoliko razočarani, in sicer ne nad vlado, ampak nad tem, da je za to področje namenjenih manj sredstev. Z Bratuškovo so se želeli pogovarjati predvsem o naložbah, ki so pogoj za zagon gospodarstva.

Po resorjih
- FINANCE: +327 mio.
- NOTRANJE ZADEVE in JAVNA UPRAVA +35 mio. - ZUNANJE ZADEVE: -11 mio.
- OBRAMBA: -21 mio.
- GOSPODARSKI RAZVOJ in TEHNOLOGIJA: -62 mio.
- KMETIJSTVO in OKOLJE: -87 mio.
- INFRASTRUKTURA in PROSTOR: -102 mio.
- ZDRAVJE: -21 mio.
- DELO, DRUŽINA, SOC. ZADEVE in ENAKE MOŽNOSTI: -341.130
- IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST in ŠPORT: -177 mio. (se prenese na KULTURO)


Vodja poslancev največje koalicijske stranke PS Jani Möderndorfer je poudaril, da se je treba zavedati, da je vlada pred dvema mesecema prevzela slab proračun, ki je izkazoval milijardno luknjo. Proračunski primanjkljaj je samo v prvih štirih mesecih letos dosegel že 962 milijonov evrov, medtem ko je za celotno leto previden v znesku ene milijarde evrov.
Koalicija pretresa proračun