Foto:
Foto:
Sindikati zahtevajo višje plače

Predsednik sindikata Dušan Rebolj je povedal, da bo Pergam še naprej zahteval ohranitev dodatkov na delovno dobo in plačanih odmorov za malico. V prvi fazi pogovorov, ki se bodo začeli v torek, bodo spregovorili o spremembah, ki jih zahtevajo sodna praksa in mednarodne konvencije ter o že usklajenih zadevah. Šele nato se bodo socialni partnerji lahko posvetili fleksibilnosti trga, pri pogovorih pa bo treba upoštevati tudi pogoje za tak trg: razvoj, delovna mesta, plače in izobrazbo, je pojasnil Rebolj.

Rebolj za spremembe splošne kolektivne pogodbe
Rebolj meni, da bi se morale plače sproti usklajevati z inflacijo v razmerju 1 : 1, upoštevati pa bi morali tudi rast storilnosti. Ker smo imeli lani visoko rast storilnosti (3,5 odstotka) in gospodarsko rast (4,6 odstotka), bi se morale zvišati tudi plače, sklepa Rebolj. Vendar pa, dodaja, ne le za 0,3 odstotka, kot to predvideva splošna kolektivna pogodba, saj bi to pomenilo en evro mesečno.

Pergam je predlagal sodobnejši način usklajevanja plač, ki bi upošteval zmanjševanje kupne moči zaradi dvigovanja cen storitev in zaokroževanja cen navzgor.

Sindikati zahtevajo višje plače