Referendum o arhivski noveli bo izveden 8. junija. SDS je glasovanje obstruiral in že napovedal novo ustavno presojo odloka, ki določa ta datum. Foto: BoBo
Referendum o arhivski noveli bo izveden 8. junija. SDS je glasovanje obstruiral in že napovedal novo ustavno presojo odloka, ki določa ta datum. Foto: BoBo
Referendum o arhivih 8. junija
Kdaj na referendum?

Odbor za kulturo je sicer v sredo podprl predlog odloka, ki kot datum referenduma določa 8. junij, kar pa je za največjo opozicijsko stranko neustrezno.

V SDS-u namreč želijo, da bi bil referendum izveden 25. maja, torej hkrati z evropskimi volitvami. Poslanka SDS-a Eva Irgl je poudarila, da ni dvoma, da bi 25. maj pomenil najnižje stroške in največjo volilno udeležbo na referendumu. Ob tem je razložila, da hkratno izvedbo referenduma in evropskih volitev utemeljuje tudi dejstvo, da je vprašanje arhivov prav tako pomembna evropska tema.

Za odlok je sicer glasovalo 41 poslancev in poslank, proti pa 10. Navzočih je bilo 56 poslancev in poslank. Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je tik pred glasovanjem oziroma obstrukcijo svoje skupine koaliciji očital nespoštovanje demokratičnih standardov in neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča.

Tudi SLS za 25. maj
V poslanski skupini SLS-a so enako kot SDS zagovarjali hkratno izvedbo evropskih volitev in referenduma. Po mnenju strankinega poslanca Janeza Ribiča je izbira 25. maja nedvomno najracionalnejša izbira, ki bi prihranila približno 1,3 milijona evrov davkoplačevalskega denarja.

Poslanec SD-ja Samo Bevk je na drugi strani izbiro 8. junija označil za "najustreznejšo med možnostmi, ki jih omogoča pravni red". Po njegovih besedah bodo imeli volivci v tem primeru dovolj časa, da se seznanijo z referendumsko tematiko. Bevk je SDS-u očital zlorabo referendumskega postopka in vsebine za doseganje političnih ciljev.

"Odločbo ustavnega sodišča spoštujemo, jo pa obžalujemo," je pojasnila poslanka DeSUS-a Marjana Kotnik Poropat in se izrekla proti prepletanju volilnega in referendumskega odločanja. Po njenih besedah odgovornost za referendumske stroške ne glede na izbiro dneva glasovanja nosijo zgolj predlagatelji referenduma. Podobnega mnenja je bila tudi poslanka PS-ja Maša Kociper.

V poslanskih skupinah DL-ja in NSi-ja se tokratne razprave niso udeležili.

Referendum o arhivih 8. junija
Kdaj na referendum?