SDS skrbijo stroški referenduma, če bo ta 8. junija in ne 25. maja, kot predlagajo sami. Foto:
SDS skrbijo stroški referenduma, če bo ta 8. junija in ne 25. maja, kot predlagajo sami. Foto:

V SDS-u in SLS-u menijo, da bi moral biti referendum zaradi stroškov 25. maja, medtem ko so v PS-ju, SD-ju in DeSUS-u prepričani, da se referendum in evropske volitve ne smejo mešati.

Da bi referendum potekal 25. maja, to je skupaj z volitvami v Evropski parlament, je predvidevalo osnovno besedilo odloka, ki ga je pripravila poslanka SDS-a in prvopodpisana pod zahtevo za referendum Eva Irgl, a so PS, SD in DeSUS z dopolnilom osnovno besedilo spremenili tako, da je kot datum izvedbe referenduma predviden 8. junij.

Z odločitvijo, da kot datum referenduma predlagajo 8. junij, so poslanci PS-ja, SD-ja in DeSUS-a sledili mnenju, ki ga je že na jutranjem delu današnje seje odbora podal minister za kulturo Uroš Grilc. Ta je dejal, da bi istočasna izvedba referenduma in volitev v Evropski parlament pomenila mešanje referendumske in volilne kampanje, kar pa po njegovem mnenju ne bi bilo dobro.

V SDS-u pa jih, če bo referendum 8. junija, skrbijo stroški referenduma. Menijo namreč, da bi bili, če bi bil referendum skupaj z evropskimi volitvami, stroški najnižji, volilna udeležba pa najvišja. S tem bi po besedah Irglove tudi sledili odločbi ustavnega sodišča, ki je navedlo, da je treba za dan referenduma določiti takšen datum, ki bo omogočal čim višjo udeležbo.