Okoli 48.000 zbranih podpisov za razpis referenduma je civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo v DZ vložila v torek. Foto: BoBo
Okoli 48.000 zbranih podpisov za razpis referenduma je civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo v DZ vložila v torek. Foto: BoBo

Okoli 48.000 zbranih podpisov za razpis referenduma je civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo v DZ vložila v torek. Vodja iniciative Vili Kovačič se je zavzel, da bi volivci o usodi zakona o drugem tiru železniške povezave med Divačo in Koprom odločali na dan predsedniških volitev, saj bi se tako izognili stroškom referenduma. Nasprotniki zakona bi imeli ob tem tudi več možnosti za dosego potrebnega kvoruma za zavrnitev zakona.

Poleg Kovačiča se za razpis referenduma na dan predsedniških volitev zavzemajo tudi v največji opozicijski stranki SDS, ki je pri zbiranju podpisov odigrala ključno vlogo.

V kabinetu predsednika DZ-ja Milana Brgleza so po vložitvi podpisov pojasnili, da je predsednik DZ-ja pri razpisu referenduma vezan na roke, ki jih določa zakon. Če upoštevamo zakonske roke, je možnost, da bi se volivci odločali o obeh temah na isti dan, izjemno majhna oz. skoraj nemogoča. Prvi mogoči rok za izvedbo referenduma je po pojasnilih iz kabineta 24. september.

Predsedniške volitve bodo novembra, točen datum še ni znan.

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev. Takšna ureditev veljaod sprememb ustave leta 2013 in zagotavlja strožje pogoje za zavrnitev zakona.