Kdaj in če sploh se bo zbiranje podpisov nadaljevalo, je odvisno od odločitve ustavnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Kdaj in če sploh se bo zbiranje podpisov nadaljevalo, je odvisno od odločitve ustavnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO

Koalicijski poslanci (razen DeSUS-a) so pobudo za ustavno presojo referenduma o pokojninski reformi podali zaradi morebitnih protiustavnih posledic. Z zavrnitvijo zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju bi namreč po njihovem mnenju državljanom kršili ustavno pravico do pokojnine, poleg tega bi ostale veljavne nekatere že ugotovljene protiustavnosti zdaj veljavnega zakona.

Glasovalo je 84 poslank in poslancev, za so glasovali SD, LDS, Zares, opozicijski SLS, nepovezana poslanca Vili Rezman in Franc Žnidaršič ter poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz. Proti so bili SNS, SDS in koalicijski DeSUS. Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Batelli se je glasovanja vzdržal. S tem je zadržano tudi zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, ustavno sodišče pa mora odločiti v 30 dneh.

Razprava v okviru 38. izredne seje je že v ponedeljek trajala šest ur, danes pa so na to temo poslanci le glasovali, širša razprava pa je potekala o kandidatki za ministrico za lokalno samoupravo in regionalno politiko. O tem več na spodnji povezavi.

Na isti seji so poslanci podprli Trobec Bučanovo.


Opozicija: Protiustavna je že sama reforma

V SDS-u so prepričani, da morebitna zavrnitev novega pokojninskega zakona na referendumu ne bi povzročila protiustavnega stanja, ampak je v številnih točkah protiustaven in krivičen sam zakon. Da bo ta še poslabšal položaj upokojencev, menijo tudi v DeSUS-u. V SNS-u pa poudarjajo, da morebitna odločitev ustavnega sodišča ne more biti nad voljo ljudstva in da naj koalicija raje prepriča ljudi o tem, da je zakon dober, če sama verjame, da je tako.
Sindikati so sicer že pretekli četrtek začeli zbirati 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma o pokojninskem zakonu, ki ga je državni zbor po vetu državnega sveta potrdil 23. decembra. Kdaj in če sploh se bo nadaljevalo, bo odvisno od odločitve ustavnega sodišča.
DeSUS že napoveduje zahteve za volilno leto
V volilnem letu 2012 bo DeSUS morebiten vstop v koalicijo v prihodnjem mandatu pogojeval s spremembo pokojninske zakonodaje, če bo ta sprejeta, je napovedal Karl Erjavec. Zahtevali bodo spremembo usklajevanja pokojnin, tako da se bodo te tudi v obdobju od leta 2012 do 2015 v 70 odstotkih usklajevale z rastjo plač in v 30 odstotkih z rastjo inflacije.

Sprejeta reforma določa, da se bodo pokojnine v obdobju med letoma 2012 in 2015 z rastjo plač usklajevale le v 60 odstotkih, z rastjo inflacije pa v 40 odstotkih. Za letošnje leto pa intervencijski zakon zaradi gospodarske krize določa, da se bodo po veljavni zakonodaji sicer uskladile s plačami, a le četrtinsko.