Pobudniki so sicer oddali okoli 3.000 podpisov. Kaj je bilo narobe s skoraj 900 podpisi, po Virantovih besedah ve MNZ, ki to preverja. Foto: BoBo
Pobudniki so sicer oddali okoli 3.000 podpisov. Kaj je bilo narobe s skoraj 900 podpisi, po Virantovih besedah ve MNZ, ki to preverja. Foto: BoBo
Vili Kovačič
Od predsednika DZ-ja Kovačič zahteva, da zagotovi verodostojnost izločenih podpisov. Foto: BoBo
Referenduma ne bo

Pobudniki so sicer oddali okoli 3.000 podpisov. Kaj je bilo narobe s skoraj 900 podpisi, po Virantovih besedah ve MNZ, ki to preverja. Začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma o dokončanju gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne je tako ustavljen. Virant je zakon o poroštvu sicer že podpisal in poslal v urad predsednika republike, začel pa bo veljati po objavi v uradnem listu. Tudi sicer je na postopek vnaprejšnjega zbiranja podpisov padla senca dvoma, kot smo poročali v četrtek.

"Ali ste za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš najel pri Evropski investicijski banki za gradnjo nadomestnega šestega bloka?" Vprašanje, ki so ga Vili Kovačič in civilnodružbena koalicija Ustavimo Teš 6 želeli nasloviti na volivke in volivce, bo tako ostalo brez formalnega odgovora.

"Uporabili bomo vse pravne poti"
Vili Kovačič,
pobudnik zbiranja podpisov za referendum, je za MMC pojasnil, da že piše zahtevo, ki jo bo še danes naslovil na predsednika DZ-ja. "Na podlagi objavljene odločitve, da nismo zbrali dovolj podpisov, od predsednika DZ-ja zahtevamo, da zagotovi verodostojnost izločenih podpisov. Imeli smo tri tisoč podpisov. Kako je lahko nastal ta manko?" se sprašuje in zato od Gregorja Viranta zahteva, da jim zagotovi fotokopije izločenih podpisov in podatke o skupnem številu podpisov oz. fotokopije celotnega gradiva.

"Postopek še ni končan, zakon še ne more začeti veljati, saj bomo uporabili vse pravne poti, da ohranimo verodostojno pravno državo," zatrjuje Kovačič. Na vprašanje, kakšni bodo ti koraki, pa pojasnjuje, da se zdaj še posvetuje s pravniki, a "vsekakor neke poti morajo obstajati".

Vedeti želijo, kaj je bilo s podpisi narobe
Dodaja, da za zdaj še ne vedo, zakaj so bili določeni podpisi zavrnjeni: "Lahko, da se je zgodilo celo to, da so bili zavrnjeni, ker tam npr. piše, da je treba napisati priimek in ime, podpisani je pa najprej napisal ime in potem priimek. Zanima nas, po kakšnih kriterijih so to počeli." Sam sicer ni izključuje možnosti, da je bilo s kakšnim podpisom kaj narobe: "Mi ne trdimo, da so vsi podpisi v redu, pri takšni količini in hitrosti se lahko zgodi kaj takšnega, ampak rezerva je bila dovolj velika, da smo verjeli, da bo veljavnih podpisov dovolj, torej čez 2.500." Če je bilo s podpisi res kaj narobe, bodo odgovorne za to iskali tudi pri sebi, še pravi.

Zaostritev pri zbiranju podpisov
Predsednik DZ-ja se je dotaknil tudi pogovorov o prenovi referendumske zakonodaje, kar na politični dnevni red prihaja jeseni. Zanimiva zamisel je po njegovih besedah ta, da se podpisi že med referendumsko pobudo zbirajo na ta način, da se jih overi pri upravni enoti.

Tudi te podpise bi nato upoštevali v končnem deležu 40.000 podpisov. Zamisel je že zaokrožila, NSi pa pogojuje svojo podporo spremembi ustave v zvezi z referendumom z dvigom števila podpisov za referendumsko pobudo in z zbiranjem podpisov na opisani način.

Če se bodo s tem strinjale tudi druge stranke, potem imajo parlamentarno večino za spremembe ustave, povezane z referendumom. Trenutno imajo 58 glasov podpore, če pristane še NSi, potem imajo zadostno podporo. Pristnosti podpisov za pobudo za Teš 6 pa ne bo nihče preverjal, saj jih že v osnovi ni bilo dovolj, je še povedal Virant.

Referenduma ne bo