Do torka morajo zbrati 2.500 podpisov za pobudo, ki jo bodo predložili predsedniku parlamenta. Foto: BoBo
Do torka morajo zbrati 2.500 podpisov za pobudo, ki jo bodo predložili predsedniku parlamenta. Foto: BoBo

Poslanci so pred dnevi z 29 glasovi podpore in 20 proti podprli 440-milijonska državna poroštva za projekt Teš 6. Temu že ves čas ostro nasprotujejo v koaliciji okoljevarstvenih organizacij Ustavimo Teš 6 in civilni pobudi Davkoplačevalci se ne damo.

Na spletni strani so pripravili obrazce za zbiranje pobude, da bi predsednik državnega zbora razpisal zbiranje podpisov za razpis referenduma o tej temi. Do torka morajo dobiti 2.500 podpisov volivk in volivcev.

Podprla sta jih tudi evropski poslanec Lojze Peterle in zunajparlamentarna stranka SNS.

Obnova blokov in vlaganja v obnovljive vire
"Namesto Teša 6 lahko za najmanj 1,5 milijarde evrov naredimo veliko več: za desetkrat nižjo ceno lahko posodobimo obstoječa bloka 4 in 5 ter tako pridobimo enako količino energije ali še več, za preostale 1,4 milijarde evrov pa lahko z domačim znanjem zgradimo številne vodne, pa tudi sončne, geotermalne in vetrne elektrarne ter toplarne na lesne odpadke, ki so lastni obnovljivi in tako rekoč brezplačni viri energije, ter tako povečamo učinkovitost rabe energije na obstoječih objektih," pravijo v civilni pobudi.
Šesti blok bi obratoval 40 let
Medtem pa v šoštanjski termoelektrarni navajajo, da je bilo za projekt Teš 6 do zdaj nakazanih 617,6 milijona evrov. Šesti blok se po njihovih besedah v celoti financira z lastnimi viri in posojili mednarodnih bank, poleg posojila Evropske investicijske banke še s posojilom Evropske banke za obnovo in razvoj. Teš 6 naj bi letno proizvedel 3.500 gigavatnih ur električne energije in obratoval prihodnjih 40 let.