Shod je potekal na Čufarjevi ulici, med radijsko in televizijsko stavbo RTV Slovenija. Radijska novinarka Tatjana Pirc je v uvodu dejala, da zbrani na shodu upajo, da bo referendumska nedelja postala novi dan zmage. "Zbrali smo se za zmago neodvisnih kritičnih medijev, neodvisnih kritičnih novinark in novinarjev, za zmago javne, kakovostne, profesionalne, pokončne in neodvisne RTV."

"Beseda je močno orožje. A ko smo besede pošiljali tja, čisto blizu nas, kakšno nadstropje višje, so se besede posušile, raztrgale in našemile. Še vedno govorimo, a ne več njim, temveč tistim s posluhom do razumevanja pomena in obstoja javne radiotelevizije. Na Kolodvorski smo in naš javni zavod, največja kulturna ustanova, je postala kolodvor, kjer na vpadnici po najkrajši mogoči poti v osrednji informativni program vpadajo novi kadri, drugi ga zaradi nevzdržnih razmer žal zapuščajo," je opozorila dolgoletna sodelavka RTV Slovenija Miša Molk.

Olimpionik Rajmond Debevec je poudaril, da je neodvisna radiotelevizija eden temeljev vsake razvite demokratične družbe. "Na žalost se tega zavedajo tudi voditelji neke skrajno desničarske stranke, ki se je želijo polastiti, z namenom, da bi postala njeno trobilo, in s ciljem, da bi spremenila to demokratično družbo v nekaj, kar je podobno iliberalni demokraciji."

Med nastopajočimi na shodu so bili Vlado Kreslin, Zoran Predin, Marcel Štefančič, Miša Molk, Boštjan Narat in Boštjan Gombač, Rudi Bučar, Fed Horses, Rajmond Debevec, Jure Mastnak, Roza, Samo Budna, Dejan Koban, Maja Moll, Tatjana Pirc in članice ŽPZ Kombinat.

Govorci so izpostavili, da je RTV najvplivnejša kulturna ustanova naroda in ne sme postati trobilo politične stranke ali frakcije, pa tudi, kako pomembno je, da se volivci referenduma udeležijo.

Organizatorji shoda so bili Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Zavod za kulturo raznolikosti Open in drugi podporniki kampanje: www.rtvjezakon.si.

Shod je bil namenjen podpornikom sprememb zakona o RTV Slovenija, tako ustvarjalcem programa na RTV Slovenija kot gledalcem, poslušalcem in bralcem vsebin, ki jih javna RTV ponuja.
Shod je bil namenjen podpornikom sprememb zakona o RTV Slovenija, tako ustvarjalcem programa na RTV Slovenija kot gledalcem, poslušalcem in bralcem vsebin, ki jih javna RTV ponuja. "S shodom želimo povedati in pokazati, kako pomembno je, da se referenduma udeležimo," so zapisali organizatorji. Foto: BoBo
Shod za RTV v Ljubljani