Zaključna izjava pred nedeljskim referendumskim trojčkom. Foto: Twitter SDS
Zaključna izjava pred nedeljskim referendumskim trojčkom. Foto: Twitter SDS

Poslanec Branko Grims je dejal, da na referendumih glasujemo o konkretni materiji, ki nas po njegovem mnenju postavlja pred izbiro, ali želimo, da vlada Roberta Goloba jemlje starejšim in daje migrantom, da je RTV SLO levi ideološki monolit, za katerega se plačuje višji RTV-prispevek, in da se vlada širi, medtem ko najboljši podjetniki zapuščajo Slovenijo. Kdor tega ne želi, bo na referendumih glasoval trikrat proti, je dodal.

Poslanka Alenka Jeraj meni, da je treba glasovati proti zakonu o RTV SLO, saj bo v primeru njegove uveljavitve namesto modernega zakona o RTV Slovenija uveljavljena slaba različica zakona iz devetdesetih let, "ki je povzročil težave in kaos na RTV Slovenija".

"Proti moramo biti zato, ker vladni zakon pomeni politizacijo javne RTV Slovenija. Proti, ker bodo v svetu namesto gledalcev in poslušalcev sedeli predvsem predstavniki provladnih nevladnih organizacij, ki so jim ekskluzivno podelili to možnost. In proti, ker namen zakona ni urediti razmere na RTV Slovenija, pač pa zamenjati vse vodstvene kadre, torej obglaviti javno RTV Slovenija," je dejala Jeraj.

Černač: To so trije škodljivi zakoni

Poslanec Zvonko Černač pa je ocenil, da v nedeljo ne bo glasovanja o eni ali drugi stranki, temveč o treh za ljudi škodljivih in slabih zakonih. "Odločali bomo o pravicah, o odvzemu pravic ljudem in tanjšanju njihovih denarnic," je povedal. Po njegovih besedah je treba v nedeljo glasovati proti povečevanju državne birokracije, proti ustanavljanju ministrstev za politične poražence, proti temu, da se RTV Slovenija preoblikuje v Golobov TV in proti temu, da se z Golobovim zakonom starejšim jemlje že uzakonjene pravice.

"Glas proti v nedeljo je glas za vsakega med nami, predvsem za tiste najšibkejše, je glas za ohranitev naših pravic, ki so bile uzakonjene," je dejal Černač.

V nedeljo se bodo volivci odločali o tem, ali naj se uveljavijo spremembe zakonov o vladi, ki spreminja organizacijo vlade, o RTV Slovenija, ki spreminja način upravljanja javne radiotelevizije, in o dolgotrajni oskrbi, ki zaradi nedorečenosti osnovnega zakona njegovo uveljavitev zamika za leto dni in zagotavlja dodatna sredstva za dvig plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter za kadrovsko širitev.