Koalicija je zadovoljna z izidi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Koalicija je zadovoljna z izidi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Vlada Roberta Goloba. Foto: BoBo
Vlada Roberta Goloba. Foto: BoBo

"Gre ne nazadnje tudi za test, preizkušnjo vlade. Zdaj bomo lahko še samozavestneje delali naprej, to, kar smo ljudem obljubili. Ne bo dneva za počitek. Že jutri nas čaka to, da bomo šli po poti novih zakonov in ne nazadnje tudi po poti spremembe vlade, kakor smo napovedovali. Lahko se bomo res osredotočili na to. Ko gre za vprašanje podnebja, bomo dobili okoljsko ministrstvo. Ko gre za medgeneracijsko sodelovanje, bo tudi nekaj sprememb znotraj resorjev. Predvsem se bomo lahko osredotočili na politike. Tako smo si zamislili delo vlade in danes so nam ljudje sporočili, da nam zaupajo. To je bistveno sporočilo. Lahko bomo izpeljali resorje, politike, kot smo načrtovali. Predvsem pa je vse namenjeno temu, da bomo to zimo pomagali ljudem prebroditi težave, ko gre za energetsko krizo, ko gre za prehrambno draginjo, ko gre za podnebne izzive, ko gre za stanovanja, za mlade, za varno starost. Čaka nas veliko izzivov," je v prvem odzivu dejala predsednica SD-ja, podpredsednica vlade in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Prizor iz štaba koalicije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prizor iz štaba koalicije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) ni želela špekulirati, kako se bo vlada reorganizirala, saj je to v pristojnosti vlade. "Tam so izjemni strokovnjaki, tri nove resorje, ki bodo oblikovali, bodo prevzeli enako strokovni in sposobni ljudje," je dejala.

Predsednik SDS-a Janez Janša se je odzval prek svetovnega spleta. "Vsem, ki na podlagi referenduma o zakonu o vladi delajo politično-strankarske preračune: rezultat preko 40 % za predlog stranke SDS je s tega vidika čisto OK. Ni pa OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce, ki jih čakajo od večine podprti novi stroški."

"Izgubljajo tudi denarnice ljudi, saj bodo morali prek višjih davkov ljudje financirati ministrske stole političnih poražencev, ki jih volivci aprila niso izvolili v parlament. Prav simbolično bo jutri vladna koalicija sprejela zakon, ki odpravlja zakon o dohodnini prejšnje vlade, ki je prinesel postopno znižanje davkov in posledično dvig plač za vse," je v izjavi za javnost povedal SDS-ov poslanec Zvonko Černač.

Kaj prinaša potrditev/zavrnitev zakona o vladi?

Vlado bi po novem sestavljalo 20 ministrov, kar so trije več kot do zdaj, s preoblikovanjem resorjev pa bi dobili nove ministre za solidarno prihodnost, za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za naravne vire in prostor. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in služba vlade za digitalno preobrazbo bi postali ministrstvi. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi še vedno vodil minister brez listnice.

Volilne enote, ki so glasovale proti zakonu, so temnejše. Foto: DVK
Volilne enote, ki so glasovale proti zakonu, so temnejše. Foto: DVK

Pobudniki referenduma so proti

Ker menijo, da se tako nepremišljeno povečuje število ministrstev, kar prinaša višje stroške in breme za davkoplačevalce, ter da tako povečano število ministrstev in po njihovem mnenju umetno deljeni resorji ne bodo pripomogli k učinkovitemu, operativnemu in odgovornemu delu vlade.

Predlagatelji zakona so za

Ker menijo, da zdajšnja struktura vlade zaradi spremenjenih družbenih razmer in potreb zahteva prilagoditev ter odzivnost ministrstev in da je izvajanje nalog nove vlade lahko uspešnejše ob drugačni organizaciji ter da bodo ministrstva vitkejša in zato bolj operativna, odzivnejša in učinkovitejša in da za izvedbo sprememb niso potrebna dodatna finančna sredstva.