Poslanci koalicije na Trgu republike v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Poslanci koalicije na Trgu republike v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Z množično udeležbo pokažimo in dokažimo, da si želimo drugačno Slovenijo, drugačno politično prakso," je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Po njegovih besedah so rešitve, ki bi jih potrdili s trikrat za, dobre in pomenijo podporo praksam, ki bi jih radi uveljavili. "Ali bomo za to, da politično opozarjamo nase, nekajkrat na leto zapravili po pet milijonov evrov? To je slabo. Bomo v nedogled vlagali interpelacije, za katere že vnaprej vemo, kako se bodo končale? Bomo zakone vlagali kar tako, po domače? Prepričani smo, da smo sprejeli tri dobre zakone," je navedel.

Tudi premier in predsednik Svobode Robert Golob je ob obisku Onkološkega inštituta Ljubljana ob novinarskem vprašanju navedel, da "tisti, ki se danes oziroma v nedeljo ne bo udeležil referenduma, s tem definitivno spodbuja delovanje opozicijske stranke SDS, da bo teh referendumov v prihodnje še več in bomo vsaka dva meseca zapravljali milijone za referendume, ki so nepotrebni in tudi nekoristni".

"Volivke in volivci so pred pol leta jasno in nedvoumno povedali, kakšne politike si ne želijo več in kakšno politiko si. Zato smo potem tri stranke oblikovale koalicijo, ki je tudi sprejela omenjene zakone," ga je dopolnil vodja poslancev SD-ja Jani Prednik. Pri zakonu o vladi po njegovih besedah opozicija "prvič v zgodovini nagaja". "Vsi tudi vidimo, kaj se dogaja na RTV SLO in verjetno si velika večina državljanov in državljank tega ne želi in v nedeljo imajo priložnost, da s to prakso prekinemo. Zakon o dolgotrajni oskrbi, na katerega čakamo že vrsto let, je bil sprejet v prejšnji vladi, bil je slab, mi smo ga izboljšali, pa je največja opozicijska stranka SDS z referendumom ta zakon zablokirala," je navedel.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da se pomena referendumov volivci zavedajo, ne glede na to, "da so bili sklicani v prvi vrsti ali pa predvsem v škodo ljudi". "Danes opazujemo prizore z volišč, kjer poteka predčasno glasovanje in kjer se znova, kot so se na referendumu o vodah, vrstijo ljudje in čakajo za to, da lahko dajo svoj glas, za kar se jim iskreno zahvaljujem," je dejal. Preostale pa je pozval, da zberejo še toliko moči, da gredo 27. novembra na volišča in obkrožijo za.

Zloraba grafične podobe

Na novinarski konferenci so znova opozorili tudi na zlorabe njihove grafične podobe oziroma "kraje volilne identitete". "Nekateri so z našimi logotipi želeli trikrat za spremeniti v trikrat proti. To pri Slovenkah in Slovencih ne gre, je pa to nedopustna, nesprejemljiva praksa in s tem se bodo po referendumih, za katere sem prepričan, da bodo imeli visoko udeležbo, ukvarjali pristojni organi," je napovedal Sajovic.