Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Svet delavcev je že pred razpisom referenduma generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha pozval, naj zagotovi dialog o noveli. Člani sveta so razočarani, ker notranje razprave o tako pomembni temi ni bilo in ker zaposleni niso imeli priložnosti sooblikovati stališča do novele. Namesto tega je generalni direktor enostransko kot fizična oseba vstopil v referendumsko kampanjo, v kateri nasprotuje noveli, so zapisali v svetu.

Svet delavcev je soglasno ugotovil, da generalni direktor v referendumski kampanji sodeluje netransparentno, saj ni jasno, kdaj nastopa kot generalni direktor in kdaj kot fizična oseba. Po mnenju sveta delavcev je nastalo tudi nasprotje interesov, saj ima generalni direktor osebni interes, da prepreči uveljavitev novele, ki ukinja njegovo delovno mesto in uvaja upravo.

Posledice angažmaja generalnega direktorja v kampanji se kažejo tudi v nesodelovanju s svetom delavcev in odložitvi pomembne seje programskega sveta o predlogu programsko-produkcijskega načrta za leto 2023, so prepričani v svetu.

Programski in nadzorni svet RTV SLO so pozvali, da ugotovita odgovornost generalnega direktorja in ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi. Direktor Televizije Slovenija (TV SLO) Uroš Urbanija, odgovorna urednica televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO Marica Uršič Zupan pa naj utemeljeno odgovorijo na pritožbe javnosti o nestrokovnih in pristranskih referendumskih vsebinah na TV Slovenija.

Kadrovske težave že ogrožajo delovanje enot

Glede kadrovskih težav na ravni celotnega zavoda so ugotovili, da že ogrožajo delovanje posameznih enot. Generalno vodstvo so pozvali, da do prihodnje seje odgovori na konkretno problematiko, izpostavljeno na seji, tako denimo o produkciji Radia Slovenija kot produkciji TV Slovenija.

Svet delavcev je še ocenil, da so objave notranjih in zunanjih razpisov netransparentne in da se vodstvo ne odziva na izražene kadrovske potrebe. Zahteval je pojasnila o opravljanju nalog v primeru v. d. urednika MMC-ja, generalni direktor pa naj nemudoma imenuje odgovornega urednika v uredništvu MMC-ja, pri čemer naj upošteva mnenje uredništva.

Na seji so navsezadnje ugotovili, da je generalni direktor prekršil participacijsko pogodbo, ker z organom soupravljanja ni izvedel skupnega posvetovanja o programsko-produkcijskem načrtu za leto 2023. Programski in nadzorni svet naj glede na njihov poziv še pred obravnavo načrta pozoveta generalnega direktorja, da opravi skupno posvetovanje s svetom delavcev.