Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja in vodja stavkovnega odbora Helena Milinković je v izjavi za javnost pojasnila, da je 38 zaposlenih v petek okoli 14. ure na svoje elektronske naslove dobilo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, in sicer zaradi izražanja stališč v studiu TV Dnevnika 23. avgusta in 5. septembra. "Institut opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja po zakonu o delovnih razmerjih ne predvideva možnosti formalnega ugovora, zato je 38 zaposlenih vnaprej obsojenih kršenja delovnih obveznosti, brez možnosti ugovora ali zagovora," je opozorila.

"Z zlorabo tega instituta se je vodstvo RTV-ja tudi izognilo vsem formalnim postopkom ugotavljanja ali dokazovanja očitanih kršitev, s čimer so domnevne kršitve postale utemeljene, sankcije pa upravičene," je še dejala.

Zato v Koordinaciji novinarskih sindikatov menijo, da je tudi v tem primeru to zloraba določb notranjih pravilnikov, kot sta pravilnik o hišnem redu in delovnem času – prav kršenje teh namreč vodstvo RTV-ja v izdanih opozorilih očita 38 zaposlenim. Helena Milinkovič je še dejala, da je delodajalec samovoljno zaposlenim pripisal kršitve, ki bi jih moral dokazati v postopkih, in se je "z zlorabo instituta izognil tudi vodenju morebitnih disciplinskih postopkov".

Opozorila za 38 zaposlenih na RTV-ju

Ob tem je Helena Milinković dejala, da je vodstvo že pred tem skušalo proti trem zaposlenim uvesti disciplinske postopke zaradi njihovega izražanja mnenj na spletu, "a so ti padli".

"38 opominov razumemo kot nadaljevanje pritiska in groženj zaposlenim," je še dejala predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja in vodja stavkovnega odbora. Zlorabo instituta opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja v Koordinaciji in stavkovnem odboru vidijo kot "nedopustno in nezakonito trpinčenje na delovnem mestu". "Dogaja se nam kolektivni mobing, in to je del tega," je navedla.

Opozorila je še, da je delodajalec interne pravilnike in zakon o delovnih razmerjih zlorabil za "preprečevanje in omejevanje delovanja sindikata v času stavke", kar prepovedujejo zakon in obe kolektivni pogodbi, ki sta veljavni v javnem zavodu. "Ukrep utišanja in discipliniranja je namenjen stavkajočim delavcem, njihovim sindikalnim zastopnikom, stavkovnemu odboru, sindikalnim zaupnikom in članom sindikalne pogajalske skupine, ki se z vodstvom pogajajo za reševanje stavkovnih zahtev," je še navedla Milinković.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Institut opozorila pred odpovedjo je po presoji Koordinacije zavržna praksa predvsem tistih delodajalcev, ki skušajo na ta način utišati kritične zaposlene, sindikalne predstavnike, predstavnike v svetu delavcev in druge predstavnike zaposlenih. "Opomine 38 zaposlenim razumemo kot zlonamerno uporabo instituta opomina in nadaljnje ustrahovanje vodstva RTV-ja zaposlenih in stavkajočih, da bi jih na ta način utišali ter jim omejili pravico do svobode govora in obveščanja javnosti o cenzuri ter dogajanju v javnem mediju," je še dejala in dodala, da glede omejevanja pravice do stavke na RTV-ju poteka tudi inšpekcijski nadzor.

Grah Whatmough: Ne gre za nobene grožnje.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odzivu za MMC na očitke o grožnjah dejal: "Mislim, da ne gre za nobene grožnje. Preprosto gre za to, da je prišlo do kršitve hišnega reda v delu, ki se nanaša na vstop v studio, in na predlog direktorja televizije, ki je te postopke sprožil, so strokovne službe pogledale te kršitve, ugotovile, da dejansko je šlo za kršitve, in potem smo te opomine izdali." Ob tem je dodal, da so zaposlene z opomini "zgolj opozorili na to, da to predstavlja kršitev hišnega reda in da če bo prišlo do nadaljnjih kršitev, je potem lahko tudi sankcija".

Opozorila so po njegovih navedbah dobili tisti, ki se jih je dalo identificirati s posnetka.

Glede očitkov Koordinacije novinarskih sindikatov, da dokazni postopki niso bili izpeljani, je Grah Whatmough dejal, da je pravna služba na podlagi prijave direktorja televizije preverila vse okoliščine. "Govorimo o dogodku, ki je bil tako in tako posnet, ki je šel v program, tako da mislim, da kakšnih spornih dejstev tukaj v resnici ni," je še dodal.

Delodajalca so sicer v Koordinaciji novinarskih sindikatov pozvali, naj opozorila nemudoma umakne, saj z njimi preprečuje tudi sporazumno sklenitev stavke, k čemur ga zavezuje zakon.

Poslani opomini so cinični in površni, pa je dejala ena od podpredsednic sveta delavcev RTV-ja Ilinka Todorovski. Po njenih besedah grožnje niso dialog. Če pa bi dialog obstajal, bi generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha vprašala, koliko ukorov bo podpisal tistim, ki ne opravljajo svojega dela in sploh ne prihajajo v uredništvo, koliko tistim, ki svoje podrejene zmerjajo na družbenih omrežjih, in koliko samemu sebi, ker ob kršitvah programsko-produkcijskega načrta ne ukrepa in ker je odgovoren za dogajanje na zavodu, je dejala.

Svet delavcev, ki je imel v četrtek ustanovno sejo, je sicer Graha Whatmougha pozval, naj svet sprejme kot enakopravnega partnerja tudi glede referendumske kampanje o zakonu o RTV-ju. Kot je znano, je vodstvo RTV-ja ustanovno sejo bojkotiralo.

Del zaposlenih na RTV Slovenija se je 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTV-ja. Nekateri med njimi so več kot mesec dni po dogodku prejeli opozorila, na katera se ne morejo pritožiti. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Del zaposlenih na RTV Slovenija se je 5. septembra v studiu pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva RTV-ja. Nekateri med njimi so več kot mesec dni po dogodku prejeli opozorila, na katera se ne morejo pritožiti. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Pisna opozorila so zaposleni po pojasnilu generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha prejeli, ker so za 22 sekund nepooblaščeno vstopili v studio in zlorabili medijski prostor za izražanje osebnih stališč.

DNS: Argumentacija vodstva "docela sprevržena"

Na ukrep vodstva so se že odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije, v katerem so obsodili "zadnjo manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja TV Slovenija Andreja Graha Whatmougha za izvajanje pritiska na novinarje in novinarke, ki so s prihodom v studio izrazili solidarnost s pred tem šikaniranimi kolegi". Menimo, da je vodstvo RTV Slovenija znova uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo. "To je taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov. Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo," opozarjajo.

Argumentacija vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji "vdrli" v studio in s tem škodovali ugledu največjega javnega medija, je po njihovem mnenju "docela sprevržena". "RTV Slovenija po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj. Prejšnja vlada je v imenu ustanovitelja ugrabila RTV Slovenija in nastavila vodstvo, ki prek vseh upravljavskih struktur uveljavlja politično motivirane, nestrokovne in pogosto nezakonite spremembe, ki jim uredništva nasprotujejo. Kaznovanje tistih, ki so v resnici braniki neodvisnosti in javnega interesa ter dejanski varuhi ugleda RTV Slovenija, od tistih, ki so do svojih položajev prišli z zlorabo zakonov in s pomanjkljivimi kompetencami ter jih zlorabljajo za svoje parcialne politične interese, je čisto sprenevedanje in manipulacija," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali, so že naveličani pozivanja vodstva k odstopu, ustanovitelja pa, da RTV Slovenija zagotovi to, kar ji je po zakonu dolžan zagotoviti, institucionalno in uredniško neodvisnost torej. Ocenjujejo, da gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki jo je bilo mogoče spremljati že na Slovenski tiskovni agenciji, zato od vlade pričakujejo, "da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost".

Kot je znano, si novinarji na Radioteleviziji Slovenija že od maja s stavko prizadevajo za boljše razmere, v okviru stavke so dvakrat delo prekinili za eno uro (23. maja in 20. junija), 26. septembra pa organizirali tudi celodnevno opozorilno stavko.