Foto:
Foto:

Tako je pogovore povzel vodja delegacije DZ-ja v Parlamentarni dimenziji Srednjeevropske pobude Jože Tanko.

Ob koncu srečanja naj bi spregovorili tudi o reformah SEP-a, pri čemer je Tanko izpostavil možnost, da bi pobuda igrala aktivnejšo vlogo pri približevanju držav EU-ju. Slovenija ima po Tankovih besedah v SEP-u zelo ugodno vlogo, saj ima veliko izkušenj s področja približevanja EU-ju in prilagajanja njegovim predpisom.

Vloga parlamenta v približevanju EU-ju
Tanko je poudaril, da so posamezne države različno pristopile k procesu približevanja EU-ju. Slovenija je po njegovih besedah ena tistih držav, ki je t. i. demokratični deficit najbolje zmanjšala. Kot razlog za to je navedel dejstvo, da so bili v celotni proces prilagajanja EU-ju ves čas vključeni odbor za zunanjo politiko, komisija za evropske zadeve in ves parlament, ki so v vseh fazah sodelovali in sooblikovali stališča Slovenije do pristopnih zadev.

Tanko je še povedal, da je tema kulturne identitete prav tako pomembna, saj se majhni narodi v množici držav EU-ja lahko zlahka izgubijo. V zvezi s tem naj bi slovenski predstavniki ostalim udeležencem predstavili kulturni projekt Vilenica, ki deluje pod okriljem SEP-a in se je po njegovih besedah dokaj dobro uveljavil v srednjeevropskem prostoru.