Mladoletni dijaki bodo izgubili državno štipendijo oziroma jim bo ta mirovala do polnoletnosti. Foto: MMC RTV SLO
Mladoletni dijaki bodo izgubili državno štipendijo oziroma jim bo ta mirovala do polnoletnosti. Foto: MMC RTV SLO
denar, evri
Z reformo prejemkov se prejemki družin mladoletnih dijakov ne bodo spremenili, zagotavljajo na ministrstvu. Foto: BoBo

Reforma socialnih prejemkov iz javnih sredstev bo družinam s šolarji, prejemnikom denarnih socialnih pomoči in upokojencem z varstvenim dodatkom ali državnim upokojencem prinesla nekaj pomembnih sprememb, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

Država bo tako z novim letom ukinila državne pokojnine, ki jih dobiva nekaj čez 15.000 upokojencev nad 65. letom, ki nikoli niso plačevali socialnih prispevkov. Po novem bo za ohranitev socialnih prejemkov odločujoče celotno premoženje gospodinjstva.

Preverjali bodo premoženje
Centri za socialno delo bodo v prvih treh mesecih novega leta po besedah Davorja Dominkuša z ministrstva za delo po uradni dolžnosti preverili socialni položaj upokojencev z varstvenim dodatkom, prejemnike državnih pokojnin in prejemnike denarnih pomoči.
"Se pravi, da bo treba oceniti, ali vsi prejemniki teh pravic izpolnjujejo tudi pravice po novi zakonodaji. Vemo, da je tukaj nekaj desettisoč ljudi, ki bodo to pravico obdržali, ali izgubili oz. se jim bo spremenila," pravi Dominkuš.
Ocena ministrstva je, da bo petina upokojencev izgubila varstveni dodatek; na novo ga bodo pridobili kmečki upokojenci in obrtniki z nizkimi pokojninami. Od dobrih 15.000 prejemnikov državnih pokojnin jih bo ta status ohranilo okoli 1.000, kar pomeni, da bo večina ljudi ostala brez tega prejemka.

Lahko tudi do višjih prejemkov
Državna pokojnina se bo namreč po novem nanašala na premoženje celotnega gospodinjstva in ne bo več pravica posameznika.

Na ministrstvu za delo ob tem poudarjajo, da bodo po novem prejemniki državnih pokojnin lahko zaprosili za denarno socialno pomoč in varstveni dodatek. Ta dva bosta skupaj nanesla 450 evrov na mesec, kar je precej višji znesek kot državna pokojnina, ki zdaj znaša malo manj kot 200 evrov. Denarna socialna pomoč bo z novim letom višja za 30 odstotkov.

Brez štipendije, a višji dodatek
Od novega leta bo država otroški dodatek izplačevala zgolj mladoletnim otrokom, mladoletni dijaki bodo izgubili državno štipendijo oziroma jim bo ta mirovala do polnoletnosti.
Na ministrstvu za delo zagotavljajo, da se bo kljub ukinitvi državne štipendije za mladoletne dijake dohodek družine zaradi zvišanja drugih socialnih prejemkov v večini primerov povečal.