Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsedniku vlade Janezu Janši bi radi pojasnili, da so ti načrti "napaka", ki ima lahko "hude" dolgoročne posledice. Predložili mu bodo "analizo posledic in vsa dejstva o visokem šolstvu v Sloveniji".

"Situacija je resnično zelo resna," je na novinarski konferenci po sestanku rektorske konference povedal rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj. "Predlog sprememb v visokem šolstvu je, milo rečeno, napaka," je dejal kot predsedujoči rektorski konferenci.

"Morali bi dodatno vlagati v znanost in šolstvo"
Poudaril je, da slovenske univerze ne bodo prenesle nadaljnjega krčenja sredstev, saj so že zdaj "podfinancirane". Prepričan je, da bi imelo krčenje sredstev dolgotrajne posledice, kot je na primer beg možganov.

Povedal je, da je Slovenija leta 1986 podvojila vlaganja v znanost in zato bila na začetku 90. let pripravljena na vse izzive, ki so jo čakali ob osamosvojitvi. "Zdaj ko smo spet na prelomnici, pa se obnašamo popolnoma nasprotno," je opomnil Rebolj, prepričan, da bi država prav v času krize morala dodatno vlagati v znanost in šolstvo.

"Strah nas je za prihodnost Slovenije"
"Strah nas je za prihodnost Slovenije," je dejal rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik. "Skrbita nas kakovost diplome, kakovost diplomantov."

Skupaj z rektorjema univerz na Primorskem in v Novi Gorici Draganom Marušičem in Danilom Zavrtanikom so se dogovorili, da bodo od države zahtevali takojšnjo dostavo točnih podatkov o letošnjem financiranju univerz.

"Še vedno ne poznamo uredbe o financiranju visokega šolstva. Brez tega ne moremo natančno izračunati, koliko sredstev bo prejela posamezna univerza. To se mora takoj razjasniti," je pojasnil Pejovnik. V visokem šolstvu in znanosti namerava namreč vlada letos privarčevati približno 70 milijonov evrov.

Na današnjem sestanku v Mariboru so rektorji razpravljali tudi o delovanju Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva. Strinjali so se, da je ta preveč zbirokratizirana in da ne posveča dovolj pozornosti kakovosti študija. "Želimo, da se agencija čim prej akreditira pri evropski akreditacijski zvezi in da daje poudarek vsebinski kakovosti," je povedal Rebolj.