Renato Petrič je zadnja leta poveljnik mirnodobne sestave Slovenske vojske v tujini. Foto: Reuters
Renato Petrič je zadnja leta poveljnik mirnodobne sestave Slovenske vojske v tujini. Foto: Reuters

Zaradi njegovega dosedanjega dela in uspehov pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske in celotnega obrambnega sistema je predsednik Türk Petriča povišal v čin kontraadmirala.

Kontraadmiral je vojaški mornariški čin, ki je v kopenskih silah ekvivalenten činu generalmajorja. Kapitan Renato Petrič si je imenovanje v ta čin prislužil s svojo kariero, ki je bila polna pomembnih funkcij in nalog, za katere je prejel številna odlikovanja.

Že leta 1991 je na poziv Predsedstva RS Petrič pravočasno prestopil v vrste Teritorialne obrambe (TO) in se med osamosvojitveno vojno v njej tudi zaposlil. Poleg tega, da je veteran vojne za Slovenijo in nosilec spominskega znaka "Zvest Sloveniji", je Petrič tudi prejemnik številnih drugih priznanj. Med njimi so zlata in srebrna medalja generala Maistra, zlata, srebrna in bronasta medalja Slovenske vojske ter zlata medalja načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Kariera novega kontraadmirala
Petrič je že leta 1991 delal v Republiškem štabu TO-ja, kjer je opravljal dolžnosti pomočnika načelnika. V svoji karieri je bil tudi svetovalec predsednika RS za obrambo in njegov pribočnik. Leta 2007 je postal namestnik vodje vojaškega predstavništva za Evropsko unijo v Bruslju. Dve leti pozneje je vodil mirnodobno sestavo SV-ja v tujini, od 1. januarja 2010 pa je poveljnik mirnodobne sestave SV-ja v tujini pri Natu in EU-ju.

"Petrič si je s svojim zavzetim in strokovnim delom izoblikoval kariero uspešnega in cenjenega poveljnika v SV-ju in med pripadniki tujih oboroženih sil," so zapisali v obrazložitvi imenovanja v uradu predsednika države. Poleg tega so zapisali še, da je med pripadniki SV-ja cenjen zaradi svoje preudarnosti, načelnosti, poštenosti in pripadnosti vrednotam, ki jih neguje SV.