Tomo Križnar je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da so sudanske obtožbe neresnične. Foto: RTV SLO
Tomo Križnar je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da so sudanske obtožbe neresnične. Foto: RTV SLO
Predsednik republike Janez Drnovšek
Drnovšek je pripravljen obiskati Sudan. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO
Zunanji minister Dimitrij Rupel
Rupel je prvič govoril s sudanskim kolegom 29. julija, le nekaj dni po tem, ko se je Križnar znašel v zaporu. Foto: RTV SLO

Konzul Andrej Dernovšček zaenkrat ne daje izjav. Sešel se je že s predstavniki nemškega veleposlaništva v Sudanu, po pridobitvi ustreznih dovoljenj za gibanje po državi in obisk v priporu pa bo obiskal Toma Križnarja. Obisk bo mogoče izvesti šele po opravljenem pogovoru konzula na sudanskem ministrstvu za zunanje zadeve, ki naj bi se zgodil v soboto.

Pooblaščenec predsednika republike Janeza Drnovška Hamdija Blekič, ki je dober poznavalec Sudana in tamkajšnjega pravnega sistema, pa je pripotoval v El Fašer, kjer je Križnar tudi zaprt. V stiku s predstavniki sudanskega pravosodja in drugih oblasti posreduje za ugodno rešitev položaja.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je ob tem napovedala akcijo s pozivom Sudanu, naj izpusti Toma Križnarja. Za osvoboditev Križnarja se je zavzelo tudi Gibanje za pravičnost in enakost, ki je eno izmed uporniških gibanj v Darfurju. Kot razlog so navedli Križnarjevo prizadevanje za mir v tej sudanski pokrajini.

Avstralija se ni podala v reševanje
Z avstralskega veleposlaništva so za MMC potrdili, da ima Križnar tudi avstralsko državljanstvo in da mu je na voljo tudi vsa konzularna pomoč, ki jo nudi ta država, a da posebnih aktivnosti v zvezi s tem ne izvajajo. Avstralija v Sudanu nima svojega predstavništva. Najbližjega ima, tako kot Slovenija, v egiptovskem glavnem mestu Kairu.

Križnar je sinoči v ekskluzivnem pogovoru za TV Slovenija povedal, da je jezen in frustriran, ker se dogajajo stvari, ki niso nikomur v dobro. V zelo kratkem telefonskem klicu iz zapora je še dodal, da ga v zaporu obravnavajo kot terorista, ki je prišel razbit državo. Dopovedujejo mu, da je dve leti kazni zelo malo in da z njim ravnajo dobro.

Drnovšek namerava obiskati Sudan
Predsednik Drnovšek je na spletni strani svojega urada zapisal, da je poslal pismo sudanskemu sodniku, ki je v El Fašerju vodil sojenje zoper Toma Križnarja. Pismo je bilo v vednost posredovano tudi sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju. V njem sta predstavljena namen in cilj humanitarne misije Toma Križnarja.

Slovenski predsednik je sudanski strani sporočil, da je pripravljen v kratkem obiskati Sudan, in sicer na podlagi povabila, ki ga je že pred meseci dobil od sudanskega predsednika Al Baširja.

Rupel govoril s sudanskim kolegom
Medtem pa je zunanji minister Dimitrij Rupel v zvezi s primerom Križnar v četrtek že drugič govoril s sudanskim kolegom Lamom Akolom Ajavinom. Rupel ga je opozoril na humanitarnost Križnarjevega poslanstva in se zavzel, da bi se postopki na sodišču čim prej končali.

Minister Ajavin je odgovoril, da je zadeva Križnar v rokah sodišča v El Fašerju in da v tem trenutku vlada oziroma on v to ne morejo posegati. Po njegovih besedah bi v zadevo lahko posegel predsednik Sudana, kar bi morda rešilo Križnarja, vendar mora biti predtem končan postopek pred sodiščem. Odvetnik Toma Križnarja Mohamed Mahdžub je namreč v sredo na višjem sodišču vložil pritožbo na sodbo na prvi stopnji.

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, v ponedeljek obsodilo na dve leti zapora zaradi nezakonitega vstopa v državo, vohunjenja ter lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo okoli 2.000 evrov denarne kazni.