Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Pobudniki so se ob 16. uri najprej zbrali pri maši za domovino, nato jih je sprejel predsednik državnega sveta, ob 17. uri pa so začeli shod na Prešernovem trgu v Ljubljani. Udeleženci so po vzoru protestnikov iz tujine nosili rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo.

Shod sta organizirala SLS in Franc Kangler, pridružili pa so se mu še SDS, Novi socialdemokrati in Glas za otroke in družine ter okoli 20 civilnih iniciativ in društev.

Ocene o tem, koliko protestnikov se je zbralo v središču Ljubljane, se med seboj razlikujejo ter se gibljejo od 3.000 do 50.00, kolikor so navedli v SLS-u. Na ljubljanski policijski upravi niso želeli oceniti števila protestnikov, so pa pojasnili, da na shodu niso zaznali nobenih kršitev.

Pri predsedniku državnega sveta

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je pobudnike shoda povabil na pogovor. S tem je želel sporočiti, da so razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, izpostavljeni v 15 zahtevah, argumentirano utemeljeni, piše v sporočilu za javnost državnega sveta. Prepričan je, da je protest legitimna oblika izkazovanja volje ljudi, ki jo je treba upoštevati z vso resnostjo in odgovornostjo. Ob tem je kot pozitivno izpostavil predvsem težnje protestnikov, da svojo voljo izkažejo miroljubno, argumentirano in s pozitivno sporočilno vrednostjo. Sogovorniki so zastopali stališča vseh 24 iniciativ, ki so jih predali Kovšci v podpisani peticiji svojih zahtev in stališč ter v pogovoru poudarili, da počasi izgubljajo potrpljenje in voljo v boljši jutri, saj politika, ki vlada danes, po njihovem mnenju ne zna prisluhniti ljudem, svojim državljanom. Prav tako so bili enotnega mnenja v tem, da pogrešajo več politične volje za konkretne sistemske predloge rešitev, še sporoča DS.

Podobnik: To je protikorupcijski shod

Prvak SLS-a Marjan Podobnik je shod označil kot domoljuben in protikorupcijski. Podpredsednica stranke Suzana Lara Krause pa je pojasnila, da so se zbrali, da opozorijo na težave in ponudijo boljšo možnost.

Kangler je v govoru med drugim izpostavil neenako obravnavo, v kateri lahko nekomu odpišejo milijone, drugega pa kaznujejo, ker je šel pomagat sosedu. Vladi je očital nespoštovanje odločb ustavnega sodišča. Premierju Marjanu Šarcu je očital, da jih ne sliši, in mu sporočil, da so tudi oni del Slovenije. In ko bo slišal njihov glas? "Preprosto, naj odstopi," je dejal in dodal, da potrebuje predsednika vlade, ki bo spoštoval vse, ne le prvorazrednih. "Ko je dovolj, je dovolj," je izpostavil in dodal: "Diši po pomladi."

Janša: Dovolj je!

Zbrane je med drugim nagovoril prvak edine parlamentarne stranke, ki se je pridružila shodu, SDS-a Janez Janša. V svojem govoru se je obrnil v čas plebiscita, ki da je odprl pot k državi svobode, demokracije in enakosti pred zakonom. "Žal tega cilja še nismo dosegli," je ocenil. "Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država," je dodal.

"Danes smo se tu zbrali, da povemo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijanstva. (...) Od danes naprej nič več ne bo tako kot je bilo," je dejal in "osebno v imenu volivcev", ki so podprli SDS, med drugim zahteval revizijo odpisanih kreditov prvorazrednim, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za nezakonite prehode, lustracijo skorumpiranih sodnikov, razbremenitev delavcev in podjetnikov, selitev državnih institucij iz centra po državi, več denarja za občine, ukinjanje nepotrebnih agencij in skladov, drastično zmanjšanje števila predpisov, red v zdravstvu, enakost pred zakonom in odgovornost vseh, ki so dvakrat "okradli državne banke, v njih prali denar za teroriste in sramotili Slovenijo v svetu".

Trije vidnejši politiki na shodu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Trije vidnejši politiki na shodu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po Janševih besedah bodo pri zahtevah vztrajali, naslednjič pa se bodo zbrali v še večjem številu ne le v Ljubljani, ampak tudi drugod.

Kangler: Srce me je bolelo ob odpisu 29 milijonov
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler pa se je v svojem govoru dotaknil zlasti odpisa 29 milijonov evrov dolga podjetij v lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. "Srce me je bolelo, ko sem sledil sodnim postopkom v katerem nekomu odpišejo 29 milijonov evrov, drugega pa oglobijo za tisoč evrov zaradi pomoči sosedu." Kangler je izpostavil še, da se bodo uprli delitvi na prvo in drugorazredne državljane, ob tem pa pozval Marjana Šarca k odstopu.

Pred mikrofonom so se zvrstili tudi drugi govorci, ki so med drugim zahtevali odstop okoljskega ministra Simona Zajca. Kritični so bili do premalo učinkovitega ukrepanja vlade pri omejevanju nezakonitih migracij. Zavzeli so se za pošteno plačo za delo. Zapise na transparentih so usmerili proti vladi in "rdeči mafiji", ki da ropa državo in je prisotna tako v zdravstvu kot sodstvu. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je bil kritičen tudi do župana Mestne občine Ljubljane Zorana Jankovića. Magistrat je označil za simbol slovenske korupcije.

Zahtevamo lustracijo, Ukinimo RTV greznico, Slovenija ni samo Ljubljana, Tukaj je Slovenija, Slovenija ne bo zverinjak Slovenije, Kučana in Jankoviće v zapor, je bilo mogoče prebrati na transparentih.

Omenjene in druge zahteve so protestniki združili v peticiji, pod katero so na stojnici zbirali podpise. Seznam vsebuje 20 zahtev, prva med njimi pa je zahteva "za pravično in pošteno Slovenijo, za enakost pred zakonom". Med drugim sledijo zahteve za popolno zaustavitev nezakonitih migracij, izgradnjo 3. razvojne osi ter za preprečitev okoriščanja pri javnih naročilih, še posebej v zdravstvu in pri infrastrukturnih projektih.

Koalicija shod ignorirala

V koalicijskih vrstah shodu niso posvetili velike pozornosti. Opozorili so, da je naloga političnih organizacij, da izzive rešujejo v državnem zboru in ne na ulici. Posebej kritični pa so bili do shoda v Levici, saj so njegove pobudnike označili za "propadle politike slovenske desnice".

Protestni shod Rešimo Slovenijo

Prihod na shod iniciativ in političnih strank desnega političnega pola so poleg pobude Rešimo Slovenijo pod vodstvom nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja napovedale številne civilne iniciative, med njimi za zaščito podeželja pred napadi zveri, za ustrezno traso tretje razvojne osi, za zaščito Moravške doline, za zadostno količino pitne vode za slovensko Istro, za kakovostno javno televizijo in civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini. Sodelovanje sta napovedala tudi Zbor za republiko in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.