Samuel Žbogar in Gordan Jandroković sta se pogovarjala, a rešitve nista našla. Foto: BoBo
Samuel Žbogar in Gordan Jandroković sta se pogovarjala, a rešitve nista našla. Foto: BoBo

Ob robu strateškega foruma na Bledu sta se srečala slovenski in hrvaški zunanji minister ter nadaljevala pogovore o hrvaških deviznih vlogah varčevalcev nekdanjega LB-ja. Minister Žbogar je dejal, sta z Jandrokovićem pregledala vsa odprta vprašanja in se dogovorila, da se bo mešana komisija, ki išče rešitve za odprta dvostranska vprašanja, sešla "v najkrajšem mogočem času".

O podrobnostih Žbogar ni želel govoriti, dejal le je, da rešitve še ni. Izrazil je tudi upanje, da bosta rešitev našla "v roku, kot sta ga predvidela predsednika obeh vlad", torej v treh mesecih od srečanja Boruta Pahorja in Jadranke Kosor konec julija v Bohinju.

Žbogar je ob tem pojasnil, da je slovenska stran zamenjala sopredsedujočega v omenjeni komisiji, ker je Iztok Mirošič odšel za veleposlanika v Rim. Zamenjal ga bo veleposlanik Igor Senčar, ki je postal tudi generalni direktor za bilateralne in EU-zadeve na zunanjem ministrstvu.

Slovenija vztraja: Vprašanje varčevalcev je vprašanje nasledstva
Slovenija vztraja, da je vprašanje varčevalcev vprašanje nasledstva nekdanje Jugoslavije, vendar pa, kot je pojasnil Žbogar, pogovori o tem vprašanju za zdaj potekajo predvsem na ravni Slovenija-Hrvaška, ne pa tudi z drugimi državami naslednicami - to pa predvsem zaradi poglavja o prostem pretoku kapitala v hrvaških pogajanjih z EU-jem, kjer Slovenija vztraja, da Hrvaška ovira nemoteno udeležbo slovenskih bank na hrvaškem trgu, je pojasnil Žbogar.

Z Jandrokovićem sta veliko govorila tudi o položaju v regiji, predvsem o dogajanju po objavi stališč Meddržavnega sodišča do zakonitosti razglasitve neodvisnosti Kosova, do prihajajočih volitev v BiH-u in do nadaljevanja "Brdskega procesa", ki naj bi se nadaljeval s srečanjem pravosodnih in energetskih ministrov v prihodnjih mesecih, je še pojasnil Žbogar.