Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana Evropskega računskega sodišča, ki je bil objavljen junija, so se prijavili štirje kandidati. Po pregledu dokumentacije se je kot najprimernejši kandidat izkazal Petrovič, so po seji vlade sporočili z ministrstva za finance.

Zaplet s poročilom Računskega sodišča

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je lani decembra Jorga Petroviča označil kot odgovornega za zamude pri izdaji osnutka revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19.

Vesel je tedaj glede revizije vladne nabave zaščitne in medicinske opreme napovedoval, da želi Računsko sodišče do konca leta izdati vsaj osnutek poročila, vendar se je tik pred izdajo zapletlo, saj Petrovič osnutka ni želel podpisati v rokih, ki jih je od njega pričakoval Vesel. Zato je ta pooblastilo za pregled in podpis osnutka prenesel na drugo namestnico – Mojco Planinšek.

Evropsko računsko sodišče deluje kot kolegijski organ, ki ga sestavlja 27 članov, po eden iz vsake države članice EU-ja.

Imenuje jih Svet EU-ja za šest let po posvetovanju z Evropskim parlamentom. Predtem bo o predlogu vlade za Petrovičevo imenovanje razpravljal še odbor DZ za zadeve EU-ja.