Foto:
Foto:

Obenem pa je revizorjem treba zagotoviti neodvisno in strokovno delo ter mehanizme njihovega nadzora.

To je v okviru devete letne konference revizorjev v Portorožu povedal predsednik vlade Anton Rop.

Na dvodnevni konferenci, ki jo je pripravil Slovenski inštitut za revizijo, je predstavil novosti reforme davčne zakonodaje in razloge za vstop Slovenije v evropski sistem menjalnih tečajev ERM II. Udeleženci pa so predsednika vlade opozorili na pomanjkljivosti pri delovanju revizorjev, med katerimi so izpostavili predvsem željo po večjem sodelovanju revizorske stroke pri oblikovanju zakonodaje.

Rop o odločitvi za vstp v ERM II
Med razlogi za odločitev vlade za čim hitrejši vstop Slovenije v ERM II je Rop navedel oceno vlade in Banke Slovenije, da je naša država relativno dobro pripravljena in sposobna za vstop v omenjeni sistem, poleg tega pa je za takšno dejanje zdaj tudi ugoden čas. Eden od razlogov za hiter vstop v ERM II, v katerega bo Slovenija predvidoma vstopila v prvi polovici prihodnjega leta, je po Ropovih besedah tudi vstop v Evropsko unijo, zaradi katerega bo naša monetarna politika zelo omejena. "To bo onemogočalo drsenje tečaja tolarja, ki bo skoraj v celoti fiksiran na evro. To pa se bo zgodilo tudi v ERM II," je povedal Rop in ob tem poudaril, da je tudi zaradi tega bolje, da v ERM II čim prej vstopimo tudi formalno.

Davčna reforma za manjšanje obremenitve dela
V nadaljevanju je predsednik vlade udeležencem devete letne konference revizorjev predstavil nekaj novosti davčne reforme, s katero mora naša država ob vstopu v EU-ju zagotoviti najvišjo možno konkurenčnost podjetjem in celotnemu gospodarstvu. Bistvo davčne reforme je po njegovih besedah zmanjšati davčne obremenitve dela, ki so v primerjavi z evropskimi državami nadpovprečne, in zvišati obremenitve kapitala, ki so med najnižjimi v Evropi. Cilj zakonov o dohodnini in davku od dobička pravnih oseb je pri slednjem doseči 18-odstotno efektivno stopnjo, je povedal Rop in dodal, da so za to ključni dogovori o dohodnini z interesnimi skupinami ter delodajalci pri obdavčitvi dohodkov pravnih oseb. Oba zakona pa morata biti nujno povezana tudi s spreminjanjem plačne politike, pri kateri je treba znižati davek na plačno listo, je prepričan premier.

Stroligo o razširitvi načela "poznati svojo stranko"
Zadnji dan devete letne konference revizorjev, ki se je v Portorožu začela v četrtek, se je zjutraj začel s predstavitvijo novosti na področju preprečevanja pranja denarja, ki jih je 150 udeležencem predstavil direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Klaudijo Stroligo. Med novostmi je izpostavil spremembe 40 priporočil, ki jih na omenjenem področju oblikuje posebna skupina, ki deluje v okviru držav članic organizacije G7. Novosti, ki jih bo morala upoštevati tudi naša država, so med drugim razširitev načela "poznati svojo stranko," kar pomeni, da bodo morale "bolj rizične stranke" izpolnjevati večje zahteve kot manj rizične, v priporočilih se krog zavezancev razširi še na nefinančne organizacije in poklice, med njimi tudi revizorje, vsi ukrepi proti pranju denarja pa se razširijo tudi na financiranje terorizma.

Novost priporočil je tudi izvajanje notranjega nadzora nad izvajanjem predpisov v posameznih poklicih in notranja revizija sistema, pri čemer revizorji še vedno nimajo pooblastil za vpogled v nekatere dele delovanja podjetij. Ob tem pa mora učinkovit sistem nadzora zagotoviti država sama, izvajajo pa ga lahko vladni organi ali druge pooblaščene inštitucije, je povedal Stroligo.