Kaj bi arbitraža lahko prinesla ali odnesla ribičem? Foto: MMC RTV SLO
Kaj bi arbitraža lahko prinesla ali odnesla ribičem? Foto: MMC RTV SLO
Mreža
Ali slovenski ribiči zdaj lovijo v mednarodnih vodah ali ne? Njihove izjave si nasprotujejo. Foto: European Community
Različna mnenja ribičev o sporazumu

Ribič Čebulj je zanikal navedbe javnosti, da njegovi slovenski kolegi trenutno lovijo le na območju do polovice Piranskega zaliva. Zatrdil je, da imajo dandanes še vedno dostop do odprtega morja, kar jim omogoča, da plujejo in lovijo v mednarodnih vodah. "Karkoli se tu zgodi drugače, pomeni, da samo izgubimo," je prepričan Čebulj, ki je svoje stališče predstavil skupaj s kolegom Silvanom Radinom (na tem mestu velja pojasniti, da oba omenjena ribiča pozivata h glasovanju "proti" tudi na letakih, ki so jih skupaj izdali SDS, SLS, NSi, SMS - Zeleni, Zbor za republiko in Koper je naš).

Strah pred tem, da bi si vse razdelili Hrvaška in Italija
Če bi Slovenija dobila le služnostno pot do mednarodnih voda, ne pa teritorialnega dostopa, bi to po Čebuljevih besedah pomenilo, da bi bili slovenski ribiči izločeni iz mednarodnega morja in omejeni na območje Piranskega zaliva. Takšna rešitev bi lahko privedla tudi do ponovne obuditve vprašanja ekološko-ribolovne cone (ERC), ki jo je Hrvaška razglasila leta 2004, a jo je pozneje za članice Unije zamrznila, je dodal.

Spomnil je na možnost, da bi lahko v takšnih okoliščinah Hrvaška in Italija razglasili epikontinentalni pas ter si med seboj razdelili upravljanje z naravnimi viri, pri čemer bi bila Slovenija iz pogovorov izključena. Poleg ribjega življa gre pri vsem skupaj predvsem za vprašanje razdelitve energetskih bogastev, meni Čebulj.

Ribič Novogradec: Že nekaj časa lovimo le do polovice Piranskega zaliva
Že pred časom se je v zvezi s sporazumom oglasil tudi ribič Zlatko Novogradec, ki je poudaril, da si ribiči želijo, da bi se vprašanje meje na morju rešilo čim prej. Hkrati je opozoril, da slovenski ribiči - uradno je registriranih okoli 80 - že nekaj časa lovijo le do polovice Piranskega zaliva, upajo pa, da se bo v prihodnosti njihovo ribolovno območje razširilo.

Različna mnenja ribičev o sporazumu