Matura teče naprej in se bo končala v za to določenih rokih, je za MMC zagotovil direktor RIC-a Darko Zupanc. Foto: MMC RTV SLO
Matura teče naprej in se bo končala v za to določenih rokih, je za MMC zagotovil direktor RIC-a Darko Zupanc. Foto: MMC RTV SLO
O načinu ocenjevanja se bo državna izpitna komisija odločila v drugem krogu ocenjevanja, potem ko bo prejela analizo geografov iz prvega kroga ocenjevanja. Foto: EPA

Približno 150 dijakov, ki so pisali maturitetni test iz geografije, zaradi pomanjkljive pole ni moglo rešiti vseh nalog.

Direktor RIC-a je za MMC povedal, da ne gre za težavo, zaradi katere bi moralo dijake skrbeti, da bodo kakor koli prikrajšani pri ocenjevanju.

Pri pisanju testa iz geografije, pri katerem so dijaki uporabljali tudi barvno prilogo z zemljevidom, so namreč ugotovili, da notranja stran pole nekaterih prilog ni bila potiskana. Napako so odkrili na skupaj okrog 150 polah na 11 srednjih šolah.

Zupanc: Nihče ne bo oškodovan
Kako bo test geografije ocenjen, bo po prvem krogu ocenjevanj, ki bo končan okrog 20. junija, odločila državna izpitna komisija. Vseh 4.500 testov, ki so jih pisali dijaki, bodo pregledali in ocenili geografi, nato pa analizo posredovali Državnemu izpitnemu centru. Ta bo potem, v skladu s pravilniki, odločil, na kakšen način bo maturitetni test iz geografije ocenjen.

Roki za ocene ne bodo prekoračeni
Zupanc je napovedal, da dogodek rokov ne bo podaljšal, ampak se matura nadaljuje po načrtih. O možnosti, da bi učenci, ki zaradi napake na polah niso mogli rešiti vseh nalog, pri teh dobili vse možne točke, je dejal, da je to le ena izmed možnih rešitev, ki jih predvideva pravilnik, o teh pa bo odločala državna izpitna komisija v drugem krogu ocenjevanj.

Tudi glede očitkov, da je šlo za lahke naloge, je dejal, da gre za subjektivno oceno dijakov, zato bodo geografi pretehtali tudi zahtevnost posamezne naloge. "Tisti, ki piše polo A, navadno meni, da je bila pola B lažja, in nasprotno," je za MMC dejal Zupanc.

Sum o razpršenosti napake
Zakaj se je napaka pojavila, še raziskujejo. Po trenutno zbranih podatkih je do nje prihajalo razpršeno, zato jih pregledovanje naključnih pol ni odkrilo, je dejal Zupanc. Maturitetne pole so sicer črno-bele, uporaba barvnih zemljevidov je izjema pri testu iz geografije, zato so se te tiskale posebej.

Maturitetno gradivo se sicer tiska od jeseni, vmes se izvajajo naključne kontrole, nato pa se jih zapečati v vrečke in spravi v bunker. Te se odprejo šele na dan izpita. Sum na razpršenost napake kažejo tudi rezervne pole, saj so bile napačne pole tudi v teh vrečkah. Vsaka šola je dobila tudi rezervne pole, vendar pa na šolah z večjo koncentracijo napačnih pole te težave niso mogle rešiti.

Število rezervnih pol je sicer določeno po pravilniku, vendar pa nikoli ne dosega polovice vseh dijakov, ki pišejo določen test.

A.K.K.