Cerkveno osebje, ki se mu kaznivo dejanje spolne zlorabe mlajših od 15 let dokaže, je izobčeno. Foto: EPA
Cerkveno osebje, ki se mu kaznivo dejanje spolne zlorabe mlajših od 15 let dokaže, je izobčeno. Foto: EPA
RKC in spolne zlorabe

Pred leti sta bila pogojno obtožena 2 slovenska duhovnika, v zadnjem letu pa se je v javnosti govorilo še o štirih primerih. Duhovnik Karl Jošt je med procesom obravnave na sodišču letos umrl. Zaradi suma kaznivega dejanja je bil postopek uveden tudi proti Franciju Frantarju.

Sum kaznivega dejanja v primeru dodatnih dveh duhovnikov še ni bil potrjen, zato obtožnici zoper njiju nista bili vloženi, a je preiskava v teku, na številna novinarska vprašanja odgovarja RKC.

Smernice ravnanja sprejete lani
Odgovornost in ravnanje škofov in njihovih zastopnikov v primerih spolne zlorabe so opredeljene v Smernicah za ravnanje v primeru spolnega zlorabljanja mladoletnih oseb s strani duhovnikov ali drugih pastoralnih delavcev, ki so jih sprejeli in izdali slovenski škofje leta 2006.

Cerkveni kazenski postopek poteka neodvisno od civilnega postopka. Začne se na lokalni ravni (v škofiji) in se nadaljuje na pristojnem sodišču na Kongregaciji za nauk vere v Rimu. Duhovnik se po pravnomočni cerkveni ali civilni obsodbi na delovno mesto, kjer bi imel stik z otroki, ne more več vrniti.

Andrej Saje, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference ob tem tudi poudarja, da je slovenski RKC za vse domnevne primere spolnih zlorab izvedel iz civilne javnosti. Dodaja, da žrtve storilca običajno prijavijo organom pregona. Škof je žrtev dolžan zaščititi, duhovnika pa odstraniti z delovnega mesta in takoj začeti preiskavo. Storilec ne more več opravljati službe župnika ali kaplana (ker v večini primerov poučuje verouk in ima pogoste stike z otroki).