Miro Cerar je večkrat izpostavil, da se mu zdi postopek izbire kandidatov za komisarja problematičen. Foto: BoBo
Miro Cerar je večkrat izpostavil, da se mu zdi postopek izbire kandidatov za komisarja problematičen. Foto: BoBo
Cerar se je vmešal v komisarsko godljo

Čeprav je Cerar o tej svoji nameri spregovoril neposredno po izvolitvi, pa v stranki SMC te teme ne komentirajo. Cerar je namreč že včeraj napovedal, da bo še ta teden vzpostavil stik z Junckerjem, saj ga zanima, kako prihodnji predsednik evropske komisije gleda na postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

Iz stranke SMC je temo komentiral le njen podpredsednik Milan Brglez, ki ocenjuje, da ima Cerar po izvolitvi za mandatarja vsekakor možnost neposrednega in uradnega stika z Junckerjem. Brez odgovora pa so ostali novinarji na vprašanje, ali je Cerar z Junckerjem že kontaktiral.

Do Cerarjeve namere pa je zelo kritičen obrambni minister iz ZaAB-ja Roman Jakič, ki Cerarju pravice do vzpostavitve kotrakta ne odreka, a je obenem spomnil, da bo Cerar pristojnost spreminjanja sklepov odhajajoče vlade dobil šele z izvolitvijo nove. Obenem pa je Jakič dejal, da bi bil morebiten preklic seznama kandidatov precedens v Evropski komisiji.

"Bili so že umiki kandidatov na samih zaslišanjih, toda da bi država post festum odpoklicala celoten seznam kandidatov, bi bilo nevsakdanje," je dejal Jakič. Spomnil je tudi, da je Juncker članice pozval k predlaganju ženskih kandidatk, ki bodo, če so bile že na izvršilnih funkcijah, deležne visokih položajev. Po Jakičevem mnenju bi bila škoda, če bi Slovenija zaradi notranjepolitičnih trenj izgubila priložnost za eno izmed vidnejših mest v Evropski komisiji.

Predsedujoči SD-ju Dejan Židan pa nasprotno ne vidi težave v Cerarjevi nameri po pogovoru o kandidatih za komisarja, temveč si tega tudi želi. Dejal je, da je po njegovem mnenju najboljša kandidatka Tanja Fajon in ne drugi, ki se preferirajo.

Na seznamu slovenskih kandidatov za komisarja so podpredsednica SD-ja Tanja Fajon, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek.

Cerar se je vmešal v komisarsko godljo