Foto:
Foto:
Zgradba Evropske komisije v Bruslju
Unija se mora uspešno reformirati, je menil premier Rop

V manj kot uro dolgem pogovoru v Bruslju sta spregovorila tudi o poteku pogajanj o reformi EU-ja, načrtih za vzpostavitev hitrega seznama prometnih prioritet, izidih beneške konference o trajnostnem razvoju ribištva v Sredozemlju ter o razmerah na Balkanu.

Tudi o kandidatih za člana komisije
Pogovarjala sta se tudi o konkretnih kandidatih za prvega slovenskega člana komisije, vendar po pogovoru ne eden ne drugi teh imen nista želela razkriti. Anton Rop je bil v vlogi predsednika vlade prvič pri predsedniku Evropske komisije Prodiju februarja letos, vodja bruseljske ekipe pa je Slovenijo nazadnje obiskal marca letos.

Srečanje sodi v niz pogovorov Prodija s predsedniki vlad desetih držav, ki bodo v EU vstopile maja 2004. Včeraj je Prodi kot prvega med njimi gostil madžarskega premierja Petra Medgyessyja. Jutri se bo sestal s slovaškim premierjem Mikulašem Dzurindo.

O pomebnosti uvrstitve drugega tira železnice Koper-Divača na hitri seznam
Prodi razume željo Slovenije, da se na hitri seznam prometnih prioritet uvrsti gradnja drugega tira železnice Koper-Divača. Razumem pomembnost tega projekta za Slovenijo, je po pogovoru z Ropom dejal Prodi in napovedal, da bo primer skupaj s komisarko za promet Loyolo de Palacio podrobno preučil.

Premier Rop je bil s takšnim razpletom pogovorov zadovoljen in je izrazil upanje, da bo komisija podprla Slovenijo, ko se bo oblikovala zadnja verzija hitrega seznama, ki naj bi sicer končno potrditev doživela na zasedanju EU-ja 12. in 13. decembra v Bruslju.

Za rešitev vprašanj s Hrvaško
Predsednik Evropske komisije Romano Prodi je izrazil upanje, da bosta Slovenija in Hrvaška rešili medsebojna odprta vprašanja. To še posebej velja za tistega, ki ga je sprožila odločitev Zagreba za razglasitev ekološko-ribolovne cone v Jadranskem morju. Pri tem lahko državi računata tudi na pomoč Evropske komisije, je dejal Prodi.

Komisija je pripravljena stranema pomagati, da pride do napredka in pozitivne razrešitve omenjenega problema, je zagotovil in menil, da so okoliščine zdaj takšnemu razpletu bolj naklonjene, saj so volitve na Hrvaškem mimo.

Reforma Unije mora biti dokončana
Romano Prodi in Anton Rop sta izrazila zmerni optimizem o sklenitvi medvladne konference o reformi EU-ja skladno z načrti na vrhu v Bruslju 12. in 13. decembra. Pri nekaterih odprtih vprašanjih je na medvladni konferenci namreč še kar precej razlik, in šele v prihodnjih dneh se bo pokazalo, ali je moč kompromise najti v zastavljenem roku, je po pogovorih dejal Rop.

Oba sva menila, da ne bo tragedija, če se medvladna konferenca letos ne sklene, a tudi ocenila, da je več možnosti za njen uspeh kot ne, je še dejal Rop.