Rop: Izboljšati je treba še povezavo s terenom. Foto: RTV Slo
Rop: Izboljšati je treba še povezavo s terenom. Foto: RTV Slo
Roman Jakič
Jakič ni več generalni sekretar največje opozicijske stranke. Foto: RTV Slo
Tone Anderlič
Predsednik sveta LDS-a pravi, da gre za razhajanja med Ropom in Jakičem. Foto: RTV Slo

Glede odstopa generalnega sekretarja Romana Jakiča z mesta generalnega sekretarja LDS-a je Rop povedal, da se strinja, da stranka potrebuje prehod v opozicijo.

Dodal je še, da se je poslanska skupina novemu opozicijskemu položaju že dobro prilagodila, izboljšati pa morajo še povezavo s terenom in lokalnimi odbori. Rop zaenkrat ostaja na vrhu LDS-a, do jeseni pa naj bi pripravili nov program. O novem generalnem sekretarju bo po napovedih Ropa izvršni odbor LDS-a odločal na petkovi seji.

Jakič: Odstop zaradi vsebine
Roman Jakič pravi, da je z mesta generalnega sekretarja LDS-a odstopil iz vsebinskih razlogov in ne zaradi dela v lokalni politiki.

V lokalni politiki sem aktiven že osem let kot mestni svetnik, s funkcije na nacionalni ravni pa sem odstopil iz vsebinskih razlogov, ki sem jih navedel v pismu predsedniku Ropu, je dejal Jakič. Vsebine pisma ob tem ni želel razkriti.

Že pred tem je dejal, da se je za odstop odločil tudi po številnih posvetovanjih s strankarskimi kolegi, vendar pa ni razkril, ali je to povezano z nesoglasji znotraj svetniškega kluba ljubljanskega LDS-a. Jakič je bil generalni sekretar največje opozicijske stranke od konca preteklega leta.

Rop ostaja skrivnosten
Anton Rop je pred tem dejal, da je Jakič odstopil zaradi želje po aktivnejšem udejstvovanju v ljubljanski mestni politiki. Odstop je po pogovoru z njim vzel na znanje. Prve pogovore z možnimi kandidati za generalnega sekretarja je že opravil, vendar imen ni navedel. Kot je poudaril, sta z Jakičem imela korektne odnose, njegovo odločitev pa spoštuje.

Razhajanja v vodstvu?
Po mnenju predsednika sveta LDS-a Toneta Anderliča je Jakič odstopil zaradi razhajanj z Ropom. Gre za odnos med predsednikom in generalnim sekretarjem, ki ga od lanske spremembe statuta prav na Ropovo željo ne voli več kongres, ampak svet na predlog predsednika. Verjetno gre sedaj za to, da sta ugotovila, da tako ne gre več naprej, je še dejal.

"LDS še vedno v krču"
Jakič je v sredo ob odstopu zatrdil, da se LDS trudi utrditi položaj opozicijske stranke, vendar jim v določenih točkah ne uspeva. Meni, da je LDS še vedno v krču glede dosežkov v prejšnji vladi, predvsem zaradi branjenja njenih dosežkov in po njegovem mnenju iz množice dobrih stvari ne zna izluščiti napak in jih priznati.

Odstopi v mestnem svetu
Ta teden so se v javnosti pojavila nekatera razhajanja med mestnimi svetniki LDS-a zaradi nestrinjanja z mestno politiko, ki so vrhunec dosegla z izstopom šestih svetnikov iz svetniškega kluba LDS.

Izstopili so Dunja Piškur Kosmač, Stane Pejovnik, Peter Božič, Janko Möderndorfer, Darko Štrajn in Roman Jakič. Kot je znano, je že marca iz svetniškega kluba izstopila nekdanja županja Vika Potočnik. LDS je imel do sedaj v mestnem svetu 14 svetnikov.