EIB je hišna banka EU-ja in največje prejemnice kreditov so Francija, Anglija in ostale velike članice, pravi Rop. Foto: MMC RTV SLO
EIB je hišna banka EU-ja in največje prejemnice kreditov so Francija, Anglija in ostale velike članice, pravi Rop. Foto: MMC RTV SLO

"Obstajajo možnosti, da bi Slovenija še boljše sodelovala z Evropsko investicijsko banko," je v Odmevih zatrdil njen podpredsednik Rop. Sam je v svojem triletnem mandatu sodeloval že s tremi slovenskimi finančnimi ministri in vsakič z ekipo pojasnjeval, pod kakšnimi pogoji lahko naša država pridobi dodatna sredstva.

"Razlike med obrestno mero od EIB-ja in obrestmi, ki jih bo Slovenija plačala ob prodaji obveznic, je štiri odstotke." Na leto je to 10, 12 milijonov evrov, opozarja.

Ne gre le za črpanje kreditov, temveč po njegovih besedah ob tem tudi za črpanje sredstev strukturnih skladov Evropska unije. Vsak prodjekt mora biti namreč financiran z več strani. S tem bi pospešili sam obseg investicij, a najprej je treba sploh pripraviti načrte za konkretne investicije.

Kje so težave?
Zato Rop izpostavlja, da ga je presenetil pregled vladne priprave proračuna, saj se za več kot 200 milijonov znižuje obseg sredstev, ki bodo črpana iz kohezijskih skladov. Razlog je, da projekti niso pripravljeni.

Zato bo z ekipo poskušal ugotoviti, zakaj nastajajo takšne težave. Meni pa, da je problem tudi zaradi razdrobljenosti investicij.

Rop verjetno ostaja v tujini
Njegov mandat v vodstvu te banke se sicer počasi izteka, a Rop pravi, da bo še ostal v tujini, saj ima več ponudb za sodelovanje.


Celoten pogovor z Antonom Ropom v Odmevih, ki jih je vodila Rosvita Pesek, si poglejte v posnetku:

Rop o črpanju evropskega denarja
Rop o črpanju evropskega denarja