Nastanek slovenske države je najsvetlejša točka v zgodovini tega naroda, meni Rosvita Pesek. Foto: BoBo
Nastanek slovenske države je najsvetlejša točka v zgodovini tega naroda, meni Rosvita Pesek. Foto: BoBo

Ob izidu nove knjige Pučnik avtorice Rosvite Pesek se je o slovenskem osamosvajanju in Pučnikovi vlogi pri njem razgovorila tudi z obiskovalci MMC-ja. Po njenih besedah bi se zagotovo osamosvojitev zgodila tudi brez Pučnika, saj so bile razmere za to zrele.

"Njegove sanje o samostojni Sloveniji so se uresničile. Niso se pa uresničile njegove sanje o pravni državi ter za vse pravični in socialni Sloveniji. To je zadnja leta svojega življenja v vseh intervjujih tudi jasno poudarjal," je zapisala.
Na vprašanje, ali bi se Pučnik strinjal s smerjo, ki jo zdaj ubira SDS, je odvrnila, da težko reče. A je ob tem poudarila, da v stranki, ki jo je leta 1993 začel voditi Janez Janša in katere častni predsednik je bil Pučnik, nikoli ni bilo velikih razhajanj.
Najbolj pa je avtorico presenetila Pučnikova ljubezen do domovine kljub vsemu, kar je doživel. "Če bi mene operirali na srcu, mi vstavili srčne spodbujevalnike, ki so v kratkem vsi po operaciji nehali delati, in mi svetovali, naj ne prestopam več kot štiri stopnice na dan ... potem gotovo ne bi odšla v Slovenijo, ki mu je naredila toliko krivic, spodbujat in reševat demokracijo, predsedovat Demosu, se pomerit s Kučanom ... vložiti vse svoje energije zato, da ta narod dobi svojo državo ..." je pojasnila.