Državi smo izstavili račun, je o izpadu dohodka, povezanega z RTV-prispevkom, dejal Marko Filli, generalni direktor RTV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Državi smo izstavili račun, je o izpadu dohodka, povezanega z RTV-prispevkom, dejal Marko Filli, generalni direktor RTV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Pikalo
Etični kodeks RTV-ja je pripravljen in bo do 20. aprila v javni razpravi, je programske svetnike obvestil predsednik programskega sveta Jernej Pikalo. Foto: MMC RTV SLO

Sprememba finančnega načrta je bila potrebna zaradi izpada prihodka sredstev iz plačil RTV-prispevka, do česar je prišlo januarja, po decembrskem referendumu o RTV-ju. Vodstvo RTV-ja je zato vložilo zahtevo za ustavno presojo zakona o izvrševanju proračuna, je na seji programskega sveta dejal generalni direktor RTV-ja Marko Filli.

Vodstvo je vložilo tudi predlog ustavne presoje zakona o filmskem centru in zahtevek vladi, da zadeve, povezane z izpadom RTV-prihodka, uredi tako, da RTV izpadla sredstva dobi povrnjena. Vlada je po Fillijevih besedah sklenila, da bo o tem odločala po odločitvi ustavnega sodišča.

Vodstvo je zaradi januarskega poračuna izpadlih skoraj pet milijonov evrov preložilo na drug vir in "izstavilo račun državi", da ta sredstva povrne, je pojasnil Marko Filli. "Če vlada tega denarja ne bo dala", bo RTV razmislil tudi o tožbi ali drugih ukrepih, dokler pa se vlada ne bo odločila, bo zavod izpadla sredstva "vodil kot terjatev do države". Svetnik Peter Jančič je ob tem izrazil skrb, da RTV teh sredstev ne bo dobil vrnjenih.

RTV pred prenovo informativnih programov ...
Programski svet je obravnaval tudi načrtovano prenovo informativnih programov RTV SLO, ki so jih očrtali odgovorni uredniki.
... radia ...
Odgovorni urednik z Radia Slovenija Drago Balažič je napovedal prenovo najudarnejših oddaj nacionalnega radia, med katerimi sta obe jutranji kroniki, oddaja Danes do trinajstih ter oddaja Dogodki in odmevi. Dejal je, da ne bo šlo za velike posege in terminske spremembe, ampak predvsem za osvežitev zvočne podobe in zvočne opreme oddaj (zdajšnje so iz leta 2004) ter vsebinsko obogatitev oddaj, ki mora biti prilagojena spremenjenim razmeram na medijskem področju. "Zato bo treba dodatno usposabljati novinarje, potrebna bo dodatna tehnična oprema in treba bo vložiti več sredstev v neposredno javljanje v oddaje in njihovo osvežitev z novimi glasovi," je med drugim dejal Balažič.

... MMC-ja ...
Po besedah Uroša Urbanije, odgovornega urednika Multimedijskega centra, je glavni trend razvoja MMC-ja povezovanje z radijskimi in televizijskimi vsebinami, poudaril pa je tudi nujnost spremembe grafične podobe portala, ki mora biti takšna, da bo olajšala dostopanje do omenjenih vsebin.

... in televizije
Ksenija Horvat
, odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija, pa je izpostavila vsebinsko prenovo informativni oddaj, predvsem osrednje informativne oddaje TV Dnevnik s ciljem, da znova postane izbira vseh gledalcev. V informativnih oddajah naj bi bilo tako več vsebin ne le iz političnega in gospodarskega življenja, ampak tudi iz kulturnega in družbenega. Pripravlja se tudi osvežitev celostne podobe oddaje z novo scenografijo, ki bo ustrezala konceptu sodobnega informativnega programa. Svetnikom je letno poročilo predstavila tudi varuhinja pravic gledalcev Miše Molk.