Kljub težavam je RTV posloval pozitivno. Foto: MMC RTV SLO
Kljub težavam je RTV posloval pozitivno. Foto: MMC RTV SLO
Programski svet RTV Slovenija, Marko Filli, Janez Lombergar
Marko Filli je prepričan, da je bil PPN uspešno izveden. Foto: MMC RTV SLO/An.Ma.

Programski svet RTVS se je danes seznanil s poročilom o poslovanju zavoda v lanskem letu. Ker so nekateri svetniki v poročilu pogrešali del o uspešnosti programsko-produkcijskega načrta (PPN) 2011, so vodstvo pozvali, naj ta del pripravi do prihodnje seje. Sicer pa je bila današnja seja po dveh urah razprave prekinjena zaradi nesklepčnosti.

Generalni direktor zavoda Marko Filli je v uvodu izpostavil nekatere dogodke, ki so zaznamovali zavod v preteklem letu, med njimi izpad dela januarskega prispevka zaradi pravne praznine, dvig višine RTV-prispevka po odobritvi vlade, digitalizacijo in obisk Računskega sodišča, ki je pregledalo poslovanje zavoda v letih 2009 in 2010.

Kljub manjšim prihodkom črne številke
Predvsem zaradi izpada dela januarskega RTV-prispevka, ki se je zgodil zaradi pravne praznine, in nižjih prihodkov iz oglaševanja se je na račun RTVS lani steklo 689.000 evrov ali 0,5 odstotka manj sredstev od načrtovanj.

A jim je po besedah Fillija z varčevanjem in rezanjem stroškov leto uspelo končati s 177.000 evri presežka na računu. RTV je sicer lani prodal za 18,9 milijona evrov obveznic in delnic.

Lesjak opozarja na porabo razvojnih sredstev
Predvidoma bodo prihodnjič svetniki nadaljevali razpravo o tem, za katere projekte točno so se lani porabila razvojna sredstva. Svetnik Miran Lesjak ocenjuje, da je poročanje vodstva o porabi razvojnih sredstev izjemno problematično.

Tako opozarja, da naj bi bili iz razvojnih sredstev za Multimedijski center (MMC), ki naj bi bila namenjena za projekt otroškega portala, plačani honorarni sodelavci MMC-ja. Poleg tega Lesjak izpostavlja, da je bil del razvojnih sredstev namenjenih tudi za oddajo Moji, tvoji, najini, čeprav je programski svet lani poleti temu nasprotoval.