Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Martić in Kos sta podpisala dokument, ki se imenuje Zaveza 50 - 50. Gre za prvo zavezo za aktivno delovanje na področju enakosti spolov v slovenskem medijskem prostoru, ki bo vsebovala tudi izvajanje monitoringa določenih oddaj.

"Delovanje na področju enakosti spolov samo po sebi pove, da enakosti še nimamo. Zato da je tako, obstaja veliko odgovorov, jaz bi rekel veliko izgovorov. Med politiki je več moških kot žensk, med direktorji je več moških kot žensk in zato je seveda med gosti v naših oddajah več moških kot žensk. Če pristanemo na to logiko, pridemo v nek začaran krog, krog neenakopravnosti, neenakosti, ki se bo nadaljeval. Nekje ga je treba presekati in jaz sem prepričan, da je RTV tisti, ki ga mora presekati," je povedal v uvodnem govoru Martić. Poudaril je, da to ni poseganje v novinarsko avtonomijo. Si pa bo RTV prizadeval, da bo v oddajah enako število moških in žensk.

RTV se je zavezal k uravnoteženosti med spoloma

Kos: Danes je pomemben dan za slovenski medijski prostor

Kot je poudarila Kos, so mediji še četrta veja oblasti, ki ne le informira ljudi, ampak zelo pomembno formira stališča in mnenja prebivalcev Slovenije. "Raziskava, ki smo jo naredile na tem področju v Sloveniji, kaže na to, da moški kot vir informacij še vedno prevladujejo. V oddajah jih je petkrat več kot žensk."

Združenje Ona ve se je zavezalo, da bo preverjalo število žensk v medijskem prostoru in jih spodbujalo k večji udeležbi v oddajah. Zavedajo se, da to ne sme vplivati na izbiro gostov v oddajah zaradi kvot samih. "Moje prepričanje je, da se to ne dogaja namerno, ker bi zavestno delali proti ženskam in enakosti spolov, ampak so to vzorci, o katerih ne razmišljamo in je skrajni čas, da jih spremenimo."

Zaveza 50 - 50 se zavezuje, da bo spodbujala ženske v svojem okolju, da bodo sodelovale v medijih in javnih razpravah, zagotavljala udeležbo strokovnjakinj v dnevnoinformativnih in drugih oddajah RTV Slovenija. V rednih intervalih bodo izvajali monitoring izpolnjevanja te zaveze, rezultate pa bodo objavljali na spletnih mestih. Prizadevali si bodo za odpravljanje spolnih stereotipov in družbenih norm, ki ohranjajo neenakost in omejujejo možnosti posameznikov glede na njihov spol. Zavezali so se tudi za spolno občutljivo rabo jezika ter v govoru in pisanju naslavljali in obravnavali ženske in moške enakovredno.

Svečani podpis Zaveze med RTV Slovenija in Združenjem Ona Ve za aktivnosti na področju enakosti spolov
Marta Kos in Zvezdan Martić o Zavezi 50-50