Sklep, s katerim v javnem sektorju prepoveduje na novo sklepati vse avtorske in svetovalne pogodbe, je vlada sprejela v začetku marca. Foto: MMC RTV SLO
Sklep, s katerim v javnem sektorju prepoveduje na novo sklepati vse avtorske in svetovalne pogodbe, je vlada sprejela v začetku marca. Foto: MMC RTV SLO

Posledice vladne prepovedi bodo občutili v vseh uredništvih javnega zavoda. O programskih posledicah pa je vodstvo že obvestilo programski svet RTV-ja. Sklep vlade pa bo močno prizadel tudi slovenski program TV Koper. Številne oddaje namreč nastajajo s pomočjo sodelavcev, ki imajo sklenjene avtorske pogodbe.

"Na udaru vse oddaje"
"Na udaru bodo prav vse oddaje, vključno s Primorsko kroniko," so povedali in dejali, da ukrep pomeni hud udarec predvsem za oddaje, namenjene Slovencem v Italiji. "Tako že danes, prvič v 20 letih, ne bo oddaje Športel, jutri pa ne bo oddaje Brez meje. Ob enaki situaciji prihodnji ponedeljek ne bo oddaje Športna mreža," so dodali na RTV Slovenija.

Na sklep vlade so se danes odzvali tudi v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi. Predsednik zveze Rudi Pavšič, ki je član komisije za vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah, sveta RTV Slovenije, je predsedniku komisije Janku Malleju poslal prošnjo za nujen sklic seje komisije. Tam bi se seznanili z ukinitvijo oddaj, ki so namenjene zamejskim Slovencem, so v zvezi zapisali v sporočilu za javnost.

"Prepoved bo veljala do sprejetja rebalansa proračuna"
V zvezi so poudarili, da se je čas na televiziji, namenjen zamejstvu, redno nižal. Danes se je njegovo trajanje skrčilo na uro, kar je tretjina časa izpred dvajsetih let, so pojasnili. "Zadnje odločitve pa bodo postavile v dvom še to programsko ponudbo. Tako stanje gotovo ne prispeva k ustvarjanju skupnega kulturnega in medijskega prostora, še manj pa povezuje Slovence v obmejnem prostoru, kar bi morala biti ena od osrednjih značilnosti koprske televizije," so še zapisali.

Sklep, s katerim v javnem sektorju prepoveduje na novo sklepati vse avtorske in svetovalne pogodbe, je vlada sprejela v začetku marca. Prepoved bo veljala do sprejetja rebalansa proračuna, po sprejetju pa bodo uveljavljene izjeme na različnih področjih, je v četrtek po seji vlade povedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.