Programski svet izbira novo vodstvo zavoda. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Programski svet izbira novo vodstvo zavoda. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Igor Rozman
Kandidat Igor Rozman. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Uroš Grilc
Kandidat Uroš Grilc. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Marko Filli
Kandidat (in dozdajšnji generalni direktor) Marko Filli. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Predsednik Programskega sveta RTV Slovenija Miran Zupanič je za Odmeve dejal, da so izvedli štiri kroge volitev in da tudi po četrtem krogu zadnji kandidat (to je zdajšnji v. d. generalnega direktorja Marko Filli) ni prejel zadostnega števila glasov, to je 15 glasov. Kot je dejal Zupanič, gre za sporočilo programskega sveta, da ga nihče izmed treh kandidatov ni v celoti prepričal. Dodal je, da je na koncu prevladala skupna volja, da je treba to hišo spreminjati bolj energično, in da očitno zdajšnji v. d. generalnega direktorja v tem razpisu ni bil prepoznan kot najprimernejša oseba.

Programski svet se je nato odločil, da bodo ponovili razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija.

Programski svet RTV-ja je današnjo sejo vendarle zaprl za javnost. Izločitev javnosti je predlagal predsednik sveta Miran Zupanič. O njegovem predlogu so svetniki glasovali dvakrat. Prvič predlog za zaprtje seje ni dobil potrebne dvotretjinske podpore, jo je pa dobil pri drugem glasovanju.

Zupanič je v prid predlogu navedel nekatere določbe zakona o RTV-ju in statuta zavoda ter poslovnika programskega sveta. Navedel je tudi stališča informacijskega pooblaščenca ob izbiri generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra.

Brez izločitve javnosti ne bi vodil seje
Že pred prvim glasovanjem je Zupanič napovedal, da ne bo vodil seje, če se svetniki ne bodo odločili za izločitev javnosti. Izpostavil je, da je zagovornik transparentnega delovanja, kljub temu pa ne želi kršiti zakonodaje in s tem ogroziti postopka imenovanja generalnega direktorja. Za izglasovanje zaprtja seje je bilo potrebnih najmanj 20 svetniških glasov.

Pri prvem glasovanju je Zupaničev predlog podprlo 19 svetnikov, pri drugem pa jih je bilo za 23. Ponovitev glasovanja je predlagala svetnica Brankica Petković. Dejala je, da se je prvič vzdržala glasovanja, drugič pa namerava glasovati za, da bi se izognili zapletu. Po prvem glasovanju je tudi namestnica predsednika programskega sveta Jelka Stergel dejala, da ne želi namesto Zupaniča voditi seje.

Sindikati in društvo proti zaprtju seje
Koordinacija novinarskih sindikatov RTV-ja ter sindikat in društvo novinarjev so pred sejo pozvali svetnike, naj je ne zaprejo za javnost. Po mnenju podpisnikov poziva je izključitev javnosti "iz spremljanja tako pomembnega postopka, kot so volitve in imenovanje generalnega direktorja, v globokem protislovju z javnim delovanjem zavoda in z njegovim pomenom za družbo".

Poudarili so, da bi javni RTV-servis moral biti zgled na področju transparentnosti, neodvisnosti, profesionalnosti in urejenosti. "Javnost ima pravico vedeti, kako v imenu ustanovitelja, to je Republika Slovenija, odločajo njeni predstavniki," so zapisali v novinarskih organizacijah. Dodali so še, da za program in delovanje RTV-ja plačujejo skoraj vsa gospodinjstva v državi.

Trije kandidati
Sicer programski svet novega generalnega direktorja RTV Slovenija izbira med zdajšnjim v. d. generalnega direktorja Markom Fillijem, nekdanjim kulturnim ministrom Urošem Grilcem in Igorjem Rozmanom, ki je pred leti vodil produkcijo Televizije Slovenija.

Filli je med glavne cilje štiriletnega mandata uvrstil povečanje ugleda RTV Slovenija in zadovoljstva občinstva, oblikovanje aktivnega sistema razvoja kadrov, spodbujanje multimedijske integracije produkcije vsebin in optimizacijo porabe sredstev v korist programov.

Grilc v svoji viziji napoveduje spremembe, ki v ospredje postavljajo kakovost programa nacionalnega medija, krepitev preiskovalnega novinarstva ter izvirne produkcije igranega in dokumentarnega programa. Po njegovem mnenju mora našteto postati prepoznavni ponos nacionalne medijske hiše.

Rozmanov program pa temelji na vzpostavitvi sodobne organizacije javnega medijskega servisa, krepitvi ustvarjalnosti, delegiranju nalog in odgovornosti ter uvajanju projektnega vodenja, saj meni, da zdajšnja organizacijska struktura ne sledi sodobnim medijskim gibanjem. Zavzel se je tudi za združitev radia, televizije in portala MMC v enoten programski oddelek.

Za generalnega direktorja bo izvoljen kandidat, ki bo prejel najmanj 15 glasov oziroma večino glasov vseh članov programskega sveta. Seja se je začela ob 15. uri.




Volitve novega generalnega direktorja RTV Slovenija
Volitve novega generalnega direktorja RTV Slovenija