Filli pričakuje podporo nadzornega sveta izvedbi obsežnega kadrovskega projekta v prihodnjem letu. Po sedanjem načrtu bi torej RTVS zaposlil okoli 250 stalnih honorarnih sodelavcev. Foto: Televizija Slovenija
Filli pričakuje podporo nadzornega sveta izvedbi obsežnega kadrovskega projekta v prihodnjem letu. Po sedanjem načrtu bi torej RTVS zaposlil okoli 250 stalnih honorarnih sodelavcev. Foto: Televizija Slovenija

Filli, direktorica televizije Ljerka Bizilj in direktor radia Miha Lampreht so si na seji prizadevali dokazati, da je programsko-produkcijski načrt zaradi usklajenosti programske sheme s finančnimi, kadrovskimi in produkcijskimi zmožnostmi realen in izvedljiv. Iz vrst programskega sveta je bilo ob tem slišati tako pohvale kot kritike in pa enotno nasprotovanje krčenju programskih vsebin.

Očitki o zapostavljanju kulturnih in umetniških vsebin
Nekateri svetniki so programskemu delu načrta očitali zapostavljanje kulturnih in umetniških vsebin - velik del polemike se je nanašal na radijski program Ars. Nekateri so pogrešali temeljitejše strukturne spremembe programa, zopet drugi so vodstvu RTV Slovenija očitali neustrezen finančni razrez med produkcijskimi enotami ali neupoštevanje pripomb, ki so jih svetniki dali že na osnutek programsko-produkcijskega načrta.

Filli je izrazil prepričanje, da ta načrt prinaša razmeroma kakovosten program. Opozoril je na zahtevnost priprave načrta, večinoma prav zaradi reševanja kadrovskega vprašanja. Kot je dejal, si ne zna predstavljati položaja, da programsko-produkcijski načrt ne bi bil deležen tudi zelene luči nadzornikov. Lampreht pa je programski del načrta označil za umetnost mogočega v zaostrenih finančnih in kadrovskih okoliščinah.

Finančno plat načrta bo presojal nadzorni svet RTV Slovenija
Finančno plat programsko-produkcijskega načrta za leto 2016 bo v torek presojal nadzorni svet RTV Slovenija, ki pa po nekaterih informacijah naj ne bi bil naklonjen prodaji delnic Eutelsata. Odklonilno stališče nadzornikov do prodaje bi lahko zamajalo celoten programsko-produkcijski načrt, saj zavod po Fillijevi navedbi nima drugih finančnih virov za rešitev vprašanja prekarnih delavcev.

Zaposlitev 250 stalnih honorarnih sodelavcev
Filli zato pričakuje podporo nadzornega sveta izvedbi obsežnega kadrovskega projekta v prihodnjem letu. Po sedanjem načrtu bi torej RTV Slovenija zaposlila okoli 250 stalnih honorarnih sodelavcev. Televizija bi jih zaposlila 160, preostale pa druge enote zavoda. Hkrati je v prihodnjem letu predvideno tudi odpuščanje zaposlenih.

Predvidene zaposlitve se nanašajo na tehnični kader, novinarje, minimalno tudi na administracijo. Glede odpuščanja je Filli napovedal, da bi se najprej pogovorili z okoli 100 zaposlenimi, ki bodo kmalu izpolnili upokojitvene pogoje. Nadaljevali bodo tudi obvezno upokojevanje. Leto 2016 naj bi tako prineslo znižanje skupnega števila zaposlenih in honorarnih sodelavcev.

Stroški dela višji tudi zaradi sprememb plač javnih uslužbencev
Ocena stroška odpravnin se po Fillijevi navedbi giblje okoli 1,8 milijona evrov. Stroški dela se bodo v prihodnjem letu povečali tudi zaradi sprememb plač javnih uslužbencev, kar pomeni dodaten strošek poldrugi milijon evrov. Opozoril je, da bi izpeljava zastavljenega kadrovskega načrta s pomočjo rednih sredstev nujno terjala krčenje programa.

Med stalnimi honorarnimi sodelavci na RTV Slovenija jih vsaj 150 izpolnjuje pogoje za zaposlitev, 180 jih je zaposljivih na drugih delovnih mestih, 133 pa jih ni mogoče zaposliti zaradi neizpolnjevanja izobrazbenega pogoja - med temi je 110 novinarjev brez zahtevane izobrazbe. Možnost rešitve njihovega statusa Filli vidi v sklepanju pogodb s samostojnimi novinarji.