Argumente ministrstva za kulturo ter poslanskih skupin SD-ja, Zaresa in LDS-a, ki govorijo v prid novemu zakonu, v SMS - Zelenih označujejo za
Argumente ministrstva za kulturo ter poslanskih skupin SD-ja, Zaresa in LDS-a, ki govorijo v prid novemu zakonu, v SMS - Zelenih označujejo za "trhle". Foto: MMC RTV SLO

V Stranki mladih - Zelenih Evrope vztrajajo pri stališču, da tako stari kot novi zakon o RTV Slovenija "uzakonjata odvečno in neenakopravno delitev političnih strank v času predvolilnih soočenj z očitnim namenom ohranjanja politične kontinuitete ter obstoječih elit".

Novi zakon sicer v primerjavi s starim povečuje obseg programskega časa za kandidate tistih strank, ki niso zastopane v parlamentu, pravijo, a taka ureditev po njihovem mnenju vseeno zanemarja ustavno načelo enakopravnosti in pravice javnosti do celovitega dostopa do informacij javnega značaja.

Koalicija se sklicuje na presojo sodišča
S tem pa se ne strinjajo v poslanskih skupinah Zaresa, SD-ja in LDS-a, saj je ustavno sodišče leta 1999 v presojanju takratnega zakona ugotovilo, da bi povsem enako obravnavanje vseh političnih strank javnih glasil v volilni kampanji lahko negativno vplivalo na preglednost volilne kampanje. Nepreglednost volilne kampanje pa bi povzročila slabšo informiranost volivcev in s tem vplivala na uresničevanje volilne pravice.

Takrat veljavni zakon o Radioteleviziji Slovenija je neparlamentarnim strankam zagotavljal tretjino programskega časa, iz odločbe ustavnega sodišča pa izhaja, da taka ureditev ne izključuje iz predvolilne kampanje na RTV Slovenija nobene politične stranke, temveč samo daje ustrezno večji poudarek parlamentarnim strankam, še pravijo v koalicijskih strankah.