Rupar bo moral pred komisijo tudi osebno pojasniti, zakaj ni prijavil stanovanj. Foto: RTV SLO
Rupar bo moral pred komisijo tudi osebno pojasniti, zakaj ni prijavil stanovanj. Foto: RTV SLO
Drago Kos
Kos je izrazil upanje, da bo Rupar manjkajočo dokumentacijo komisiji dostavil že v torek ali sredo, in ne šele v 10 dneh. Foto: RTV SLO
Rupar pri Kosovi komisiji

Ruparju, ki ni pravočasno prijavil nakupa dveh stanovanj, grozi do tri leta zapora, če mu ne bo uspelo prepričati komisije, da podatkov ni namenoma skrival pred njo. Tržiški župan je vse manjkajoče dokumente že predal, komisija pa se mora še odločiti glede ukrepov.

Razšli so se zadovoljni
Na današnji seji je Rupar pred komisijo osebno pojasnjeval zamudo pri prijavi premoženja in obljubil, da bo v desetih dneh posredoval še dva manjkajoča dokumenta, potem pa naj bi komisija sprejela prve sklepe. Komisija je bila zadovoljna z Ruparjevo pripravljenostjo na sodelovanje, pa tudi sam Rupar je bil v zvezi z razvojem dogodkov precej optimističen.

Drago Kos je sporočil, da v analizi Ruparjevih prihodkov in izdatkov komisija ni odkrila posebnosti, teme (ne)prijavljenih stanovanj pa se ni želel dotakniti, dokler ne dobi vpogleda v dodatno dokumentacijo.

Rupar se vztrajno brani, da stanovanj ni prijavil, ker še ni vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik, Drago Kos pa meni, da dolžnost prijave sprememb v premoženjskem stanju funkcionarja nastane ob sklenitvi kupoprodajne pogodbe, in ne z vpisom v zemljiško knjigo.

Komisija bo preučila, ali se prijavljeno stanje ujema z dejanskim, in ugotavljala razloge za zamudo pri prijavi. Če bo ugotovila, da je Rupar nepremičnine namenoma utajil, se lahko odloči vložiti kazensko ovadbo. Rupar je prepričan, da komisija ne bo izrekla nikakršnih sankcij, pričakuje celo mnenje, "da je bilo vse, kot je treba".

Afera v zvezi z neprijavljenim premoženjem je Ruparja že stala poslanskega mesta, kar se ni zgodilo še nikoli v 15 letih samostojne slovenske države. Rupar je uradno podal svoj odstop 13. oktobra, DZ pa je ugotovitveni sklep o tem sprejel na začetku rednega oktobrskega zasedanja v ponedeljek, 23. 10. 2006.

Rupar pri Kosovi komisiji