Generalni sekretar ZN-a je v bil v Sloveniji južnokorejski veleposlanik. Foto: RTV SLO
Generalni sekretar ZN-a je v bil v Sloveniji južnokorejski veleposlanik. Foto: RTV SLO
Dimitrij Rupel
Zunanji minister je po pogovoru končal turnejo po ZDA. Foto: RTV SLO

Govorila sta predvsem o slovenskem predsedovanju EU-ju v prvi polovici leta 2008, Ban pa je ob tem dejal, da obstaja veliko stičnih točk med prioritetami slovenskega predsedovanja Uniji in prioritetami ZN-a.

Po Ruplovih besedah je Ban govoril o slovenskem članstvu v Svetu za človekove pravice in delovanju Slovenije v okviru zavezništva civilizacij.

Tema tudi Kosovo
Glede Kosova sta razpravljala o ideji neke vrste moratorija na odločanje o statusu pokrajine z odlogom za štiri do šest mesecev. Vodja slovenske diplomacije je dejal, da si tako v EU-ju kot tudi v ZN-u prizadevajo, da bi bila mednarodna skupnost enotna glede prihodnjega statusa Kosova.

Pojasnil je, da bi nekateri radi dodatni čas za dodatne pojasnitve, na koncu pa bi obveljala podpora načrtu Marttija Ahtisaarija, drugi pa bi radi nova pogajanja, brez vnaprej znanega končnega izida. Po besedah Rupla je cilj stabilnost območja, pri čemer je dodal, da si Slovenija želi rešitve tega vprašanja še pred njenim predsedovanjem Uniji.

Ban prihaja v Slovenijo
Sicer pa je Rupel Bana povabil na obisk v Slovenijo, kar je ta sprejel. Prav tako je dejal, da bo jeseni v New Yorku na začetku zasedanja Generalne skupščine ZN-a sprejel premierja Janeza Janšo. Bana je Rupel povabil tudi na vrh EU-ja in Latinske Amerike, ki bo potekal v času slovenskega predsedovanja v Peruju.

Srečanje z generalnim sekretarjem svetovne organizacije je zunanji minister označil za prisrčno, tudi zato, ker Ban kot nekdanji južnokorejski veleposlanik v Sloveniji dobro pozna našo državo.

Po srečanju je Rupel končal uradni obisk v ZDA, ki ga je začel v sredo. Še pred srečanjem se je sešel tudi z veleposlanikom Rusije, Vitalijem Čurkinom, Nemčije, Thomasom Matussekom, in Belgije, Johanom Verbekejem. V sredo se je v Washingtonu pogovarjal s kongresniki, v četrtek pa z ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice in ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Stephenom Hadleyjem.