Društvo vrtičkarjev je odprta pisma naslovilo na ustanove, ministre in predsednika države, a odziva ni bilo, je dejala predsednica društva Marina Dolinar. Foto: RTV SLO
Društvo vrtičkarjev je odprta pisma naslovilo na ustanove, ministre in predsednika države, a odziva ni bilo, je dejala predsednica društva Marina Dolinar. Foto: RTV SLO
Protesti vrtičkarjev
Vrtičkarji protestirajo, rušenje pa se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
Rušenje vrtičkov se nadaljuje

Rušenje vrtičkov se nadaljuje, je povedala podpredsednica društva vrtičkarjev Marina Dolinar, rušijo pa tako vrtičke na občinski kot na državni zemlji.

Dolinarjeva je dejala, da rušijo tudi objekte, postavljene po pravilih, v velikosti 2,5 krat 2,5 metra, brez temeljev. Na podlagi izdanih odločb naj bi jih porušili okoli 100. Društvo je odprta pisma o tej problematiki naslovilo na več ustanov, a se ni odzval nihče. Tudi obiski vrtičkarjev pri županu niso prinesli rezultatov, saj naj bi župan dejal, da Ljubljana ne bo imela vrtičkov, je povedala Dolinarjeva.

Rušenje podprto z dvema postopkoma inšpekcije
Vrtičke rušijo na podlagi dveh ločenih inšpekcijskih postopkov Inšpektorata RS za okolje in prostor, oba pa sta, po besedah pravnega zastopnika društva Marka Klofutarja, sporna. Prvi postopek je sporen, ker se nanaša na "nedoločeno število nekonkretiziranih inšpekcijskih zavezancev", čeprav je inšpekciji znano, kdo so, in bi lahko proti njim vodila individualne postopke. To bi jim omogočilo vlaganje ugovorov in pritožb in učinkovitejše varovanje pravic.

Druga odločba naj bi bila sporna, ker ni znano, na katere objekte se nanaša. Odločba je naslovljena na MOL, ki ni investitor teh objektov, inšpekcija pa bi lahko z malo truda identificirala inšpekcijske zavezance, meni Klofutar. Ti bi tako imeli možnost sodelovanja v postopku, saj gre za njihove objekte in lastnino, prav tako pa bi jim bilo z individualno obravnavo omogočeno vlaganje pritožb. Republiška inšpekcija naj bi s tako oblikovano odločbo obšla pravice posameznikov in MOL-u omogočila, da ruši objekte na svojem zemljišču.

Predlog rešitve: okolijska mediacija
Rušenje je obsodil tudi predsednik Zveze ekoloških gibanj Karel Lipič, ki se sprašuje, ali rušenje nima političnega ozadja. Lipič predlaga, da bi zaplete rešili z okolijsko mediacijo. Tudi v Zvezi društev za varstvo okolja se z rušenjem ne strinjajo. Predsednik zveze Tomaž Ogrin meni, da je rušenje korak nazaj, saj so vrtički oaze miru in narave. Ljubljanskega župana Zorana Jankoviča je označil za zemljiškega mešetarja in mu očital, da deluje v interesu kapitala.

Jankovič ne bo popustil
Ljubljanski župan Zoran Jankovič je zavrnil možnost dogovora in dejal, da MOL ne bo ustavil rušenja "nelegalno zgrajenih objektov na vrtičkih ob Savi v Črnučah". Nove stalne in začasne lokacije vrtičkov, ki so predvidene v prostorskem planu MOL-a, pa naj bi po njegovih besedah zaživele prihodnjo pomlad. Župan je še dejal, da je inšpekcijski postopek zakonit, mediacije glede črnih gradenj pa MOL ne more sprejeti.

Rušenje vrtičkov se nadaljuje