V zadnjih dneh julija je na Vršiču vsako leto slovesno. Foto: RTV SLO
V zadnjih dneh julija je na Vršiču vsako leto slovesno. Foto: RTV SLO
Podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora je opozoril na simbolni pomen Ruske kapelice za odnose med Slovenijo in Rusijo. Foto: RTV SLO
Denar za obnovo kapelice bosta prispevali obe državi. Foto: RTV SLO

Zbrali so se v spomin na 260 ruskih ujetnikov in 60 stražarjev, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Oba slavnostna govornika, podpredsednik sveta federacije Dimitrij Mezencev in podpredsednik DZ-ja Vasja Klavora, sta v svojih nagovorih med drugim poudarila simbolni pomen Ruske kapelice in njeno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju odnosov med Slovenijo in Rusijo.

"Ne glede na to, koliko let se bo tradicija slovesnosti ob ruski kapelici ohranila, bo Vršič vedno ostal simbol izvršitve dolga do številnih žrtev, dolga, ki ni odvisen od sklepov državnih vrhov ali vlad, temveč dolga, ki ga ljudje čutijo v svojih srcih. Zato bo Vršič v naših dušah za vedno ostal simbol enotnosti in predanosti," je v govoru dejal Vasja Klavora.

Ruska kapelica bo slovesnost prihodnje leto pričakala obnovljena. Denar za obnovo bosta prispevali obe vladi.

Rupel pred tem z Mezencevom
Pred slovesnostjo je v Kranjski Gori slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel sprejel Mezenceva. Na srečanju je Rupel dejal, da je vsakoletna slovesnost v spomin ruskim vojakom pridobila velik simbolni pomen v odnosih med državama. Poudaril je tudi pomen, ki ga Slovenija na vseh področjih pripisuje sodelovanju med Rusko federacijo in našo državo.

Sogovornika sta spregovorila tudi o dejavnostih Slovenije kot predsedujoče Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.