Foto:
Foto:
Slavnostni govornik na spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem je bil predsednik vlade Anton Rop.
Zbralo se je lepo število ljudi.

Slavnostni govornik ob 88. obletnici dogodka premier Anton Rop je poudaril, da je Ruska kapelica mesto opomina, spomina in združevanja.

Letošnja slovesnost ima poleg tega še dodatno simboliko, saj jo Slovenija prvič gosti kot članica EU-ja, je dejal premier Rop in dodal, da je Slovenija z nekaterimi drugimi državami v EU prinesla slovanski element, kot članica Unije pa ne bo pozabila svojih ruskih prijateljev.

Člani ruske delegacije
Slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem so se z ruske strani udeležili minister za zunanje trgovinske odnose vlade Moskovske pokrajine Tigran Karahanov, delegacija sveta federacije pod vodstvom podpredsednika Dmitrija Mezenceva, delegacija dume pod vodstvom podpredsednika odbora za poslovnik in ureditev poslovanja dume Sergeja Glotova, ki je tudi koordinator poslanske skupine za stike s slovenskim parlamentom, ter delegacija ruske pravoslavne cerkve pod vodstvom škofa stavropolskega in vladikavkaškega Feofana.

V slovenski delegaciji tudi zunanji minister Ivo Vajgl
S slovenske strani naj bi po napovedih poleg premierja Ropa pod Vršič prišli še predsednik državnega sveta Janez Sušnik, podpredsednica DZ-ja Irma Pavlinič Krebs, zunanji minister Ivo Vajgl, generalni sekretar urada predsednika republike Matjaž Nahtigal, ljubljanska županja Danica Simšič in nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Slovesna maša za umrle
Pred slovesnostjo na Vršiču so včeraj v Kranjski Gori pripravili slovesno mašo za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni. Maše, ki jo je vodil upokojeni beograjski nadškof Franc Perko, se je udeležila tudi ruska delegacija in pevci.

Marca 1916 je snežni plaz z Mojstrovke zasul več kot 300 ruskih ujetnikov in nekaj avstrijskih stražarjev. Natančnega števila žrtev ni bilo mogoče nikoli ugotoviti.