Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: BoBo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je rusko veleposlaništvo v Sloveniji obvestilo, da je skladno z 9. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih ruskega diplomata razglasilo za "persono non grato" oziroma nezaželeno osebo. Kot so zapisali, je opravljal dejavnosti, ki so bile neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Sporočili so še, da mora ruski diplomat Slovenijo zapustiti najpozneje do 28. marca.

Nekaj dodatnih pojasnil je podal državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk. Povedal je, da se je Slovenija za izgon ruskega diplomata odločila zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti zoper slovenske nacionalne interese.

"Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih," je za slovenske medije ob robu zasedanja Evropskega sveta v Bruslju povedal Volk. Pojasnil je, da so v okviru aktivnosti kritizirali slovensko zunanjo politiko in opravičevali rusko agresijo na Ukrajino.

Po neuradnih informacijah je pri tem sodelovalo več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov.

"Ukrep ni bil sprejet čez noč, bil je skrbno pretehtan in bil je nujen," je še povedal Volk. Dodal je, da o odzivu, ki ga je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti napovedalo rusko zunanje ministrstvo, za zdaj ni bil obveščen. Je pa prepričan, da odziv bo.

Neuradne informacije

Po poročanju spletnega portala Siol, ki se sklicuje na neuradne vire, gre za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Razloga za izgon ruskega diplomata v vladnih vrstah ne razkrivajo, saj naj bi šlo za tajne podatke, poroča spletni portal N1.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov je bil po navedbah portala 24 ur danes na pogovoru na ministrstvu v Ljubljani. Portal 24 ur v nadaljevanju poroča, da gre za prvi javni izgon in da takšnim dejanjem običajno sledijo povračilni ukrepi. Tudi poznavalci iz diplomatskih vrst, na katere se sklicuje N1, menijo, da bo odločitev Slovenije po vsej verjetnosti sprožila povračilni ukrep ruske strani in da je torej mogoče pričakovati izgon kakšnega slovenskega diplomata iz Moskve. Tam ima Slovenija veleposlaništvo, ki ga vodi veleposlanica Darja Bavdaž Kuret.

Številni diplomatski ukrepi v preteklih dveh letih

Sorodna novica Domnevna ruska vohuna v priporu, zadeva v fazi odločanja o izločitvi dokazov

Številne evropske države so od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 diplomatske predstavnike Moskve razglasile za nezaželene ali pa so zahtevale zmanjšanje ruskih diplomatskih misij.

Slovenija je na začetku aprila 2022 tako zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 ljudi, z 41 na le osem. Zunanje ministrstvo je takrat na zagovor poklicalo tudi ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih.

Rusija je na to potezo odgovorila z zahtevo po zmanjšanju števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

9. člen Dunajske konvencije navaja, da lahko država sprejemnica kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član diplomatskega osebja persona non grata. Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica odkloni priznavanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.