O razpustitvi parlamenta in predčasnih volitvah bo odločala tudi posebna skupina strokovnjakov. Foto: MMC RTV SLO
O razpustitvi parlamenta in predčasnih volitvah bo odločala tudi posebna skupina strokovnjakov. Foto: MMC RTV SLO

Skupino bodo sestavljali Jurij Toplak, Lojze Ude in Saša Zagorc, koordinator, ki bo povezoval delo ustavne komisije državnega zbora in strokovne skupine, bo Miro Cerar.

Strokovno komisijo so potrdili z osmimi glasovi, šest jih je ustanovitvi nasprotovalo.

"Zamik volitev katastrofa za Slovenijo"
Branko Grims (SDS) je poudaril, da ni potrebe po oblikovanju skupine strokovnjakov, saj bi v vsakem primeru dobili mnenje pravne službe DZ-ja. Prepričan je, da se z ustanovitvijo omenjene skupine "neprimerno zavlačuje pri temeljnem razvojnem vprašanju Slovenije," kar je po njegovih besedah v neskladju s slovenskimi nacionalnimi interesi. SDS zaradi tega ni predlagal svojega člana v skupino.
Poudaril je, da je SDS-ov predlog, s katerim bi, "če bi bila politična volja", poslanci spremenili ustavo, tako da bi bila možnost samorazpustitve parlamenta. Na ta način bi po Grimsovih besedah lahko do predčasnih volitev prišlo že jeseni. Z ustanavljanjem posebnih komisij in skupin "pa se vedno znova vračamo na začetek." Po Grimsovem mnenju gre za vprašanje soočanja z dilemo, kaj dati v ospredje. Interese države, ali lastne interese ter s tem "braniti svoj stolček in podaljševati današnje stanje".

Poudaril je, da se pri ravnanju v takih primerih vidi, "kdo je državnik in kdo politikant.

"Zamik volitev bo vsak dan obstoja sedanje koalicije in vlade, stal to državo 8 milijonov evrov oziroma celo nekaj več v zadnjega pol leta. To pomeni četrt milijarde evrov novega dolga. To je za Slovenijo dolgoročno nacionalna katastrofa in drastično zmanjšuje vse nadaljnje možnosti za oživitev novega razvojnega kroga in za vzpostavitev novih temeljev za večjo kakovost življenja v Sloveniji," sklene Grims.

Grimsu pa je Pavel Gantar (Zares) odgovoril, da želi, da bi bilo, zaradi neizgubljanja časa, strokovno komisijo treba oblikovati danes. Skupina strokovnjakov bi tako lahko do septembra pripravila svoja stališča "in v tem smislu ne bo nobenih zamikov, vsaj ne takšnih, ki bi jih lahko prevalili na strokovno komisijo".