Letni prihranek je lahko tudi do 100 evrov, pravijo v društvu Focus. Foto: BoBo
Letni prihranek je lahko tudi do 100 evrov, pravijo v društvu Focus. Foto: BoBo
Varčujemo z energijo, pri prevozu ne

Nanj se lahko prijavijo gospodinjstva, ki prejemajo socialno pomoč ali pa njihov dohodek ne presega 300 evrov neto mesečno na člana gospodinjstva. Gre za "evropski projekt za praktične in strukturne rešitve, ki ljudem v EU-ju pomagajo zmanjšati tveganje za energetsko revščino", sporočajo na Focusu.

V sklopu projekta energetski svetovalci izvajajo brezplačne obiske pri prijavljenih gospodinjstvih. Na podlagi analize stroškov in porabe nato podajo nasvete in namestijo brezplačne pripomočke in naprave za varčevanje, nudijo pa tudi pomoč pri razumevanju stroškov. Kot sporočajo na Focusu, spadajo med pripomočke varčne žarnice, podaljški za elektriko s stikalom za izklop, varčevalni nastavkiza pipo in tuš ter tesnila za okna. Na leto bi lahko pri stroških za elektriko, ogrevanje in vodo privarčevali do 100 evrov.

Kot so sporočili s Focusa, je trenutno prijavljenih 50 gospodinjstev, pri večini izmed njih pa je bilo svetovanje na domu že opravljeno. Društvo ima namen do konca projekta, ki bo aprila 2014, obiskati najmanj 300 gospodinjstev. Časa za prijavo je tako še dovolj, je dejal Tomislav Tkalec iz Focusa, ki je še poudaril, da kdor se prej prijavi, bo tudi prej na vrsti.

Projekt Achieve poleg svetovanja gospodinjstvom vključuje tudi sodelovanje s pristojnimi institucijami v iskanju strukturnih rešitev za varčevanje z energijo. Projekt se trenutno izvaja v Mestni občini Ljubljana. Prijavite se lahko na telefonski številki 040 83 83 16, po pošti (Društvo Focus, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana), ali po elektronski pošti (achieve@focus.si).

Če ne izpolnjujete pogojev za prijavo k projektu, pa je društvo Focus pripravilo enostavne nasvete za zmanjšanje svojih računov za energijo in vodo.

Projekt se izvaja v Franciji, Nemčiji, Bolgariji, Veliki Britaniji in Sloveniji.

Varčujemo z energijo, pri prevozu ne