Na eni strani so se torej znašli stanovalci, na drugi pa delavci z gradbenimi stroji. Foto: MMC RTV SLO
Na eni strani so se torej znašli stanovalci, na drugi pa delavci z gradbenimi stroji. Foto: MMC RTV SLO
Evro
"Mesečna obveznost je vezana na velikost stanovanjske enote, tako je dvig mesečne obveznosti vplačila v rezervni sklad zaradi investicije za najmanjša stanovanja 8,66 evra na mesec, za največja pa 19,52 evra," je povedal Andrej Bebler. Foto: Reuters

Podjetje Energetske prenove je po navodilih upravitelja LORA, d. o. o., ki upravlja 90-stanovanjsko stavbo na Jakčevi 12-18, začelo prenavljati pročelje stavbe, vendar pa se stanovalci z izborom izvajalca ne strinjajo, saj je po njihovem mnenju veliko dražji od drugih. Na eni strani so se torej znašli stanovalci, na drugi pa delavci z gradbenimi stroji. Na Jakčevi načrtujejo prenovo pročelja že od leta 2011. Sredi lanskega leta so dobili prvo ponudbo, skoraj 425.000 evrov vreden projekt je predstavilo podjetje Energetske prenove in med poletnimi dopusti, še preden bi stanovalci sprejeli sklep o izbiri najugodnejšega ponudnika, začelo tudi zbirati podpise za začetek del. "V konkretnem primeru ni bilo nikoli sklepa etažnih lastnikov o izboru izvajalca del. Kar je po mojem mnenju ostra kršitev stanovanjskega zakonika. Podpise stanovalcev za edinega ponudnika so začeli zbirati, še preden so pridobili ponudbe konkurenčnih izvajalcev, kar je izjemno nenavadno," meni Miha Kunič, pravni zastopnik skupine etažnih lastnikov, ki nasprotujejo izboru izvajalca.

Upravnik trdi nasprotno
Direktor podjetja LORA, d. o. o., Milenko Jerman, ki upravlja blok na Jakčevi, odgovarja: "Izvajalca, to je družbo Energetske prenove, so izbrali lastniki stanovanj. Svojo odločitev so izrazili s sklepom, s katerim je soglašala velika večina". Pravni zastopnik stanovalcev se s temi trditvami ne strinja. Še več. Trdi, da je nadzorni odbor želel pridobiti pogodbo o izvedbi del in je do danes ni dobil. "Zaradi tega ni znano, kakšne so zaveze v pogodbi, kakšna je garancija, pod kakšnimi pogoji se izvajajo dela, kolikšno bo plačilo," trdi Kunič.

Kot so nam pojasnili v podjetju Energetske prenove, se bo v konkretnem primeru naložba plačevala iz več virov. "Mesečna obveznost je vezana na velikost stanovanjske enote, tako je dvig mesečne obveznosti vplačila v rezervni sklad zaradi naložbe za najmanjša stanovanja 8,66 evra na mesec, za največja pa 19,52 evra," pravi Andrej Bebler in dodaja, da naj bi stanovalci naložbo odplačali v desetih letih. Vendar je za takšen način financiranja potrebno soglasje tričetrtinske večine, ki pa ga po podatkih pravnega zastopnika Kuniča ni bilo.

Talci upravnika?
"Stanovalci smo talci upravnika in njegove prijateljske firme," meni eden izmed stanovalcev Jakčeve Igor Jurše. Simon Luznar pa je celo prepričan, da sta upravnik in podjetje Energetske prenove v resnici sklenila posel, ki je predvsem v njunem interesu: "Firma, ki jo je izbral upravnik, nima zaposlenih, odprta je bila pred dvema letoma, nima referenc, podatki iz AJPES-a kažejo, da gre le za krovno firmo s podizvajalci, ki samo črpa denar. Želje stanovalcev pa so drugotnega pomena."

Več o tem, kdo je odgovoren za nastali položaj na Jakčevi in kaj lahko stanovalci storijo v podobnih primerih v oddaji Posebna ponudba. Posebna ponudba je na sporedu vsak torek ob 17.30 na TV SLO 1.

Ana Vojnović Zorman, Posebna ponudba

Posebna ponudba o upravljanju v večstanovanjskih stavbah
Posebna ponudba o upravljanju v večstanovanjskih stavbah