Miho Lobnika iz Gibanja za družinski zakonik ste lahko še zadnjič pred volilnim molkom vprašali, zakaj ga podpira. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Miho Lobnika iz Gibanja za družinski zakonik ste lahko še zadnjič pred volilnim molkom vprašali, zakaj ga podpira. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zakon podpiramo, ker prinaša mnogo dobrih rešitev za vse otroke in vse ljudi.

Miha Lobnik

"Sporočilo vseh, ki verjamemo v družinski zakonik, je, da se nam v Sloveniji drug drugega ni treba bati," je v spletni klepetalnici povedal Miha Lobnik.

Predstavnik zagovornikov družinskega zakonika Miha Lobnik je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice. V klepetu je med drugim zatrdil, da družinski zakon povečuje pravno varnost vseh otrok, saj omogoča hitrejše reševanje zadev na družinskem področju in okrepitev strokovne in svetovalne vloge centrov za socialno delo, uvaja institut zagovornika otroka, prepoveduje telesno kaznovanje otrok, prepoveduje druga ponižujoča ravnanja in izboljšuje položaj otrok v rejniških družinah.

Klepet si lahko v celoti preberete tukaj.


Spomnil je, da je zakon nastal po dvoletni razpravi v državnem zboru. "Vlada je nasprotnikom prisluhnila in zakon spremenila tako, da posvojitve tujih otrok za pare istega spola niso možne, prav tako tudi ne poroke. Ta zakon je zato kompromis in sam zase vnaša možnost rešitve dve leti odprtih vprašanj," je dejal.

"Spolna usmerjenost izhaja iz bistva človeka"
"S tem zakonom se bo uredilo samo to, kar ljudje že živijo. V primeru, da se je starševstvu odpovedal oče in je mati ostala sama z otrokom ter kasneje zaživela s partnerko istega spola, bo ta partnerka, ki za otroka že skrbi, po novem zakonu lahko posvojila otroka svoje partnerke, če bo mati tako želela. Otrok bo tako imel dvojno zaščito v primeru, da se njegovi mami kaj zgodi, prav tako pravice po obeh. Ker skupaj že živijo, je to zanj najboljše," je pojasnil.

Odzval se je tudi na izjave Metke Zevnik (SLS): "Zevnikova govori o uvajanju homoseksualne vzgoje v šole, kar je absurd. Zdi se, kot da ne razume, da se spolna usmerjenost človeku ne privzgoji, pač pa izhaja iz njegovega bistva."

"V ozadju nasprotnikov zakonika sta strah in ogroženost"
"Sodobna evropska družba v šolah govori o svetu, kakršen je. Spodbuja strpnost in spoštovanje vseh oblik drugačnosti. Namen govoriti o drugih ni v tem, da bi mi postali kot drugi, pač pa da bi druge bolje in lažje razumeli. Kadar ravnamo tako, drug drugemu ne povzročamo nepotrebnih stisk," je povedal.

Pojasnil je, da je včasih kdo pomislil, da je v ozadju nasprotnikov zakonika strah in ogroženost, ki izvira že iz tega, da obstajajo ljudje, ki živijo in čutijo drugače. "Strah, ki ga nekateri vidijo v drugih, je morda strah pred samim sabo. Tisti, ki jih vodijo strahovi in predsodki, včasih težko vidijo preko njih. S tem so na žalost prikrajšani za to, da bi sploh videli in spoznali druge," je prepričan.

Zakon podpiramo, ker prinaša mnogo dobrih rešitev za vse otroke in vse ljudi.

Miha Lobnik