Podporo družinskemu zakoniku je na Prešernovem trgu izreklo tudi nekaj 10 znanih osebnosti. Foto: MMC RTV SLO
Podporo družinskemu zakoniku je na Prešernovem trgu izreklo tudi nekaj 10 znanih osebnosti. Foto: MMC RTV SLO

Dogodka so se udeležili tudi pediater Rajko Kenda, sociologinja Milica Antić Gaber, gledališčnik Andrej Rozman Roza in pravnica Neža Kogovšek Šalamon.

Manjkali seveda niso niti predstavniki politike. Med prisotnimi so bili ministri nekdanje Pahorjeve vlade Katarina Kresal, Majda Širca, Ivan Svetlik in Aleš Zalar ter kandidata za ljubljanskega župana Zoran Janković in Vito Rožej.

Kogovšek Šalamonova vidi le eno možnost
Kogovšek Šalamonova je uvodoma povedala, da sploh ne vidi druge možnosti, kot da bi glasovala za zakonik, saj ga je natančno prebrala in verjame, da nihče, ki je storil enako, ne more ravnati drugače.

"Verjamem, da vsi tisti, ki smo za enakopravnost, za nediskriminacijo, za strpnost, za vključujočo družbo, lahko glasujemo le za," je izpostavila in dodala, da so v ozadju argumentov proti zakoniku pravzaprav homofobija, nestrpnost in sovraštvo do istospolnih.

"Družinski zakonik prinaša boljše rešitve, kot so danes"
Kenda je dejal, da se bo vsak, ki je v zadnjih tednih spremljal manipulacije in ki ima malo občutka za trezno razmišljanje, zlahka odločil, kako ravnati v nedeljo. "Upam, da nas bo čim več in da bomo glasovali za," je zatrdil.

Antić Gabrova je pojasnila, da je vesela, ker so ugotovitve sociološke stroke našle pot do zakonodajalca, prav tako pa bi bila zelo vesela, če bi v nedeljo prišlo čim več ljudi in se opredelilo za zakonik, "ker prinaša boljše rešitve, kot so danes".

"Zdaj so na vrsti ljudje. Upam, da so vas tako ministrstvo in parlament kot tudi naše gibanje za zakonik že dovolj prepričali, da boste v polni meri v nedeljo glasovali za. Upam, da si ljudje v tej državi ne bodo pustili vzeti svobode, da se odločajo kako, s kom in kje želijo živeti. Upam, da ne bodo pristali na to, da bi posamezne državljane na podlagi naših zakonov lahko obravnavali neenakopravno," pa je zatrdil nekdanji minister za delo Ivan Svetlik.

"Raznolikost je naravna in jo je treba spoštovati"
Rozman je poudaril, da ne ve, zakaj bi sploh bil proti zakoniku in zakaj bi se morali otroci razlikovati po tem, kakšni družini pripadajo. "Sploh to, da bi ene družine bile družine in druge družine bi ne bile družine, je malo nesramno," je pojasnil. Kot je še dejal, je raznolikost naravna. Meni, da moramo to raznolikost spoštovati.

"Vabim vas, da se v nedeljo udeležite referenduma in da povabite vse svoje prijatelje, da glasujete za in da ne pristanete na tista zavajanja, ki vidijo obstoječi zakonik skozi očala najrazličnejših pošasti, ki naj bi se zgodila in ki vodijo dobesedno v pogin ne samo slovenskega naroda, ampak celega sveta," pa je izpostavila sociologinja Naca Jogan.